https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-zamitl-zalobu-farmaru-kteri-chteji-regulovat-pocet-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud zamítl žalobu farmářů, kteří chtějí regulovat počet vlků

30.3.2018 00:20 | PRAHA (ČTK)
Hnutí Duha v tiskové zprávě uvádí, že není prokázané, že by střílení vlků snížilo škody na hospodářských zvířatech, pokud nejsou šelmy vyhubeny úplně. Česká republika je totiž podle hnutí na okraji vlčího teritoria. Navíc se může stát, že pokud budou zabiti starší vlci, mladí mohou naopak začít častěji napadat hospodářská zvířata, protože jsou pro ně snadnější kořistí. / Ilustrační foto
Hnutí Duha v tiskové zprávě uvádí, že není prokázané, že by střílení vlků snížilo škody na hospodářských zvířatech, pokud nejsou šelmy vyhubeny úplně. Česká republika je totiž podle hnutí na okraji vlčího teritoria. Navíc se může stát, že pokud budou zabiti starší vlci, mladí mohou naopak začít častěji napadat hospodářská zvířata, protože jsou pro ně snadnější kořistí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obvodní soud pro Prahu 10 zamítl žalobu několika farmářů z Broumovska, kteří požadovali, aby státu uložil změnit zákon, jenž by umožnil regulovat počet volně žijících vlků. Své rozhodnutí zdůvodnila soudkyně Štěpánka Dvouletá tím, že soud nemůže úkolovat stát, aby zákony měnil. Rozhodnutí zatím není pravomocné, farmáři se chtějí odvolat k pražskému městskému soudu.
 

Farmáři chtěli, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby existovala legální možnost "přímé ochrany před škodami způsobenými vlkem obecným". Chtěli také, aby byl tímto zákonem regulován počet vlků na území Česka. V oblasti Broumovsko by s ohledem na husté osídlení oblasti měl být podle žaloby jejich výskyt omezen absolutně. Podle farmářů vlci ohrožují zdraví a majetek obyvatel.

"Vzhledem k tomu, že soud nemůže úkolovat stát v tom smyslu, aby provedl změny platné legislativy, jsem žalobu zamítla," konstatovala Dvouletá. Farmáři musí podle jejího rozhodnutí nahradit ministerstvu náklady řízení.

Právní zástupkyně farmářů Jana Zwyrtek Hamplová řekla, že se proti rozhodnutí odvolá. "Žalobu jsme podávali, protože stát je nečinný. Vlci nám tady trhají ovečky a je otázkou času, kdy napadnou člověka," řekla právnička. "Je to nestandardní postup, ale už jsme byli tak zoufalí a zoufalé situace vyvolávají zoufalé kroky. Žalobou jsme chtěli především upozornit na ten problém," vysvětlila, proč změnu legislativy žádají po soudech. Dodala, že farmáři se možná obrátí i na senátory nebo na veřejného ochránce práv.

Ministerstvo životního prostředí dnešní rozsudek přivítalo. "Považujeme současně za zcela nevhodné a nepřípustné zneužívat práci soudů k medializaci témat," uvedla v prohlášení zaslaném mluvčí úřadu Petra Roubíčková.

Upozornila, že ministerstvo poskytuje chovatelům ovcí dotace na preventivní opatření k ochraně stád a také hradí škody, které vlci na hospodářských zvířatech způsobí. Regionální pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR navíc nabízejí jako rychlou pomoc například i zapůjčení elektrických ohradníků, připomněla mluvčí.

Ministerstvo se navíc ohradilo proti tvrzení, že vlci časem začnou napadat i lidi. "Vlk na člověka přirozeně neútočí, jak hrozí paní advokátka. Je to zcela záměrné vzbuzovaní strachu u veřejnosti nepravdami. Vlk je obecně plachý, mladší vlci někdy bývají zvědaví. Pokud je nijak cíleně neprovokujete, nepřikrmujete je, nesnažíte se jim ublížit, nevšimnou si vás a nezaútočí," vysvětlila Roubíčková.

Včerejšího jednání se účastnili i chovatelé, kteří vybíjení a regulaci vlků nepodporují. Jedna chovatelka řekla, že s vybíjením nesouhlasí proto, že vlkům je možné se účinně bránit i jinými způsoby, například vycvičením ovčáckých psů nebo stavěním elektrických plotů. "Pokud vyhubíte vlky na Broumovsku, do měsíce tam přijdou vlci z Polska," vysvětloval také jeden muž žalujícím farmářům.

Hnutí Duha v tiskové zprávě uvádí, že není prokázané, že by střílení vlků snížilo škody na hospodářských zvířatech, pokud nejsou šelmy vyhubeny úplně. Česká republika je totiž podle hnutí na okraji vlčího teritoria. Navíc se může stát, že pokud budou zabiti starší vlci, mladí mohou naopak začít častěji napadat hospodářská zvířata, protože jsou pro ně snadnější kořistí. Hnutí také upozorňuje, že lov vlků je na výjimku povolen i podle současného zákona - v případě převažujícího veřejného zájmu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist