https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-zasadil-stavbe-temelina-dalsi-ranu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud zasadil stavbě Temelína další ránu

1.3.1999 09:30 | PRAHA (EkoList)
Vrchní soud v Praze dal za pravdu Jihočeským matkám v jejich sporu s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR.
 

Podle Jihočeských matek měla být změna stavby budovy pomocných provozů jaderné elektrárny Temelín (JETE) posouzena z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA). Vrchní soud v Praze dal v pondělí 22. února ekologickým aktivistům v tomto případě za pravdu.

Stavba temelínské elektrárny doznala oproti původnímu projektu kolem 4 000 změn. Velká část z nich souvisí s přechodem ze sovětské konstrukce elektrárny na konstrukci smíšenou. Spor, o který v tomto případě šlo, byl o tom, zda zákonu č. 244/1992 Sb., o posuzování vlivu na životní prostředí (takzvavný "zákon o EIA") , podléhají i stavby a projektové změny navržené před počátkem platnosti tohoto zákona, které dosud nebyly realizovány.

Podle slov ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra (ČSSD) by mohlo soudní rozhodnutí stavbu elektrárny zpozdit. Precedentem je toto soudní rozhodnutí i podle JUDr. Petra Kužvarta, který Jihočeské matky zastupoval. "Určitě je to precedens a to jak v otázce dostavby JETE, tak i pro chápání EIA," odpověděl na otázku EkoListu. "Mám za to, že na stavbě v Temelíně proběhla řada projektových změn, které měly být posouzeny podle EIA a nestalo se tak. Tudíž byly tyto změny de facto povolovány protizákonně," dodává Kužvart. "Je to precedens, který zpochybňuje naději premiéra Zemana, že Temelín bude dostavěn do dvou let," souhlasí také bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal. "Odhaduji, že na JETE může být desítky až stovky případů, kterých se tento problém týká," dodal.

Premiér Zeman ještě těsně před rozhodnutím soudu prohlásil, že JETE by měla být dostavěna do dvou let, protože v současné situaci by již bylo nezodpovědné stavbu zastavit. "Zkušený politik musí také umět odpovědět na otázku, co se stalo s desítkami miliard korun, které jsme už do stavby vrazili," řekl Zeman zpravodajce ČTK.

"Současná vláda začíná mít tendenci ke známému algoritmu "t+2" - Temelín bude dostavěn přesně za dva roky potom, co ten který politik k němu řekne nějaké zásadní stanovisko. To už říkali pánové Dyba, Dlouhý či Klaus," kritizuje premiérovo prohlášení další z bývalých ministrů životního prostředí Martin Bursík. "Toto rozhodnutí Vrchního soudu znamená, že politici, kteří si přejí dostavbu Temelína budou moci svou konstantu "t+2" obhajovat ještě pěknou řádku let," přitakává předseda Hnutí DUHA Jakub Patočka.

Rozhodnutí soudu uvítalo také Ministerstvo životního prostředí (MŽP). "Jsme rádi, že soud rozhodl tak, jak rozhodl. Jeho výrok vítáme," řekla EkoListu mluvčí MŽP Rita Gabrielová.

Vlnu dalších žádostí o posouzení změn ve stavebním projektu JETE se zatím málokdo odvažuje odhadnout. "Nedokážeme to posoudit. Zatím žádné takové žádosti neevidujeme," říká Rita Gabrielová. Podle ní ale MŽP souhlasí s názorem ministra Grégra, že další podobné případy by stavbu zpomalit mohly. Ekologické iniciativy už ale zažádaly o poskytnutí dokumentace k projektovým změnám na stavbě JETE.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist