https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/souhlas-s-eia-ma-vsech-devet-prioritnich-staveb-uz-i-usek-d35
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Souhlas s EIA má všech devět prioritních staveb, už i úsek D35

10.2.2017 16:25 | PRAHA (ČTK)
Souhlasné stanovisko k vlivu na životní prostředí (EIA) má od ministerstva životního prostředí všech devět prioritních dopravních staveb. Ilustrační foto.
Souhlasné stanovisko k vlivu na životní prostředí (EIA) má od ministerstva životního prostředí všech devět prioritních dopravních staveb. Ilustrační foto.
Souhlasné stanovisko k vlivu na životní prostředí (EIA) má od ministerstva životního prostředí všech devět prioritních dopravních staveb. Dnes ho získal i úsek D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Ostrovem. Informovala o tom Jana Taušová z ministerstva. Sedmadvacetikilometrový úsek tak může získat stavební povolení.
 

Nová dálnice by měla pomoci obcím podél silnice I/35, jako jsou například Holice. "Částečně se uleví i lidem v Hradci Králové, kterým nebude projíždět tolik aut. Sníží se i emise a hluková zátěž, kterým jsou v současnosti lidé v okolí silnice I/35 vystavováni," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Vydané závazné stanovisko obsahuje 14 opatření, která mají přispět ke snížení vlivů dálnice na životní prostředí a veřejné zdraví. Jde například o kontrolní monitoring hluku a hydrogeologický monitoring zdrojů podzemní vody, dále opatření k ochraně fauny, minimalizaci vlivů na ptačí oblast Komárov nebo evropsky významnou lokalitu Uhersko. Všechny podmínky jsou závazné.

Ministerstvo dopravy musí kvůli starým posudkům, které EU přestala uznávat, zopakovat proces posuzování dopadů staveb u více než stovky rozpracovaných stavebních projektů. Pro devět prioritních staveb česká vláda v Bruselu vyjednala možnost neopakovat celý proces, ale uskutečnit jen zjednodušené řízení. Problém s posudky vlivu na životní prostředí mají stavby, které tento proces absolvovaly ještě podle starého zákona z roku 1992.

Seznam prioritních dopravních staveb:

D3 Obchvat Českých Budějovic(D3 0310/I Úsilné - Hodějovice a D3 0310/II Hodějovice - Třebonín)
D6 obchvaty obcí Řevničov, Lubenec, Krušovice( D6 Lubenec, obchvat; D6 Řevničov, obchvat; D6 (Nové Strašecí - Řevničov)
D48 Frýdek Místek, obchvat
D35 Opatovice - Ostrov (D35 Opatovice nad Labem - Časy a D35 Časy - Ostrov)
D49 Hulín - Fryšták
D55 Otrokovice, obchvat JV část
D11 1106 Hradec Králové - Smiřice
D1 0136 Říkovice - Přerov
Modernizace trati Sudoměřice - Votice


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist