https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soukromi-dopravci-si-stezuji-na-vysokou-cenu-za-dopravni-cestu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soukromí dopravci si stěžují na vysokou cenu za dopravní cestu

25.2.2003 15:17 | PRAHA (ČIA)
Vysoká cena za použití dopravní cesty a nedostatek finančních prostředků na nákup železničních vozidel jsou hlavními překážkami výraznějšího vstupu soukromých dopravců na trh železniční osobní dopravy. Po dnešním jednání Sdružení železničních společností (SŽS) to novinářům řekl předseda tohoto sdružení Jiří Mužík.
 

Podle jeho slov veškeré lokomotivy a vozy bývalého státního podniku České dráhy (ČD) připadly po rozdělení této firmy na dvě nástupnické organizace - akciovou společnost České dráhy a Správu železniční dopravy cesty - automaticky společnosti ČD. Na rozdíl od autobusové dopravy stát ani soukromým železničním dopravcům nepřispívá na pořízení vozidel pro osobní veřejnou dopravu.

Jak dále Mužík uvedl, sdružení přivítalo rozhodnutí Ústavního soudu, který označil části zákona o transformaci ČD za protiprávní, a požaduje některé změny. "Chceme přesnou inventarizaci majetku bývalého státního podniku České dráhy a požadujeme, aby stát ponechal pozemky a nádraží v majetku Správy železniční dopravní cesty," upozornil Mužík.

Vlastnictví nádraží totiž prý dává ČD neopodstatněnou konkurenční výhodu, kterou státní dráhy mohou využít proti soukromým dopravcům.

SŽS má v současné době 20 členů. Zatímco v osobní dopravě je podíl soukromých dopravců minimální a vztahuje se jen na tratě, které mají soukromí dopravci ve svém majetku nebo v pronájmu, v nákladní dopravě realizují tito dopravci přibližně desetinu veškerých přeprav po železnici.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist