https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soukromi-zemedelci-nechteji-prodavat-obili-pod-cenou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soukromí zemědělci nechtějí prodávat obilí pod cenou

16.7.2001 19:44 | PRAHA (ČIA)
Předsednictvo Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) dnes na svém jednání vyzvalo své členy, aby neuzavírali s obchodními partnery kupní smlouvy na dodávky potravinářské pšenice za ceny nižší než čtyři tisíce korun za tunu za nejlepší jakost. ČIA o tom informoval předseda ASZ Stanislav Němec.
 

"Jsme přesvědčeni o tom, že taková cena odpovídá situaci na našem i světovém trhu, respektuje zájmy prvovýrobců i spotřebitelů a nepřinese zvýšení cen potravin," zdůraznil Němec. ASZ podle jeho slov také doporučuje všem pěstitelům, aby využili veškeré možnosti na skladování úrody nebo sdružování dodávek. Zemědělci se podle ASZ již nesmí nechat tlačit do pasivní pozice, jako tomu bylo dosud.

"Smlouvy o budoucích dodávkách jsou uzavřeny většinou bez ceny a jsou tedy neplatné," uvádí se v dnešním prohlášení ASZ, které má ČIA k dispozici. To zároveň připomíná situaci z letošního jara, kdy dodavatelé hnojiv oznámili zemědělcům zvýšení jejich cen zhruba o 25 procent. "Nyní nám naopak chtějí oznámit co nejnižší cenu za naše produkty," varuje ASZ.

Zhruba před měsícem, 12. června, oznámili své představy o cenách potravinářské sklizně také zemědělci sdružení v Agrární komoře ČR (AK). Jejich představy jsou ale vyšší, neboť AK tehdy požadovala za vysokojakostní pšenici 4 250 korun za tunu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist