https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soukromi-zemedelci-nemusi-dosahnout-na-dotace-z-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soukromí zemědělci nemusí dosáhnout na dotace z EU

15.4.2004 10:45 | PRAHA (ČIA)
O miliardy korun z Evropské unie mohou přijít někteří soukromí zemědělci a obecně všichni drobní podnikatelé v ČR, pokud nevedou podvojné účetnictví. Upozornil na to dnes tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Jaroslav Šebek.
 

ASZ se na tento problém dotazovala u zainteresovaných státních institucí již několikrát, teprve nyní ale obdržela oficiální stanovisko ministerstva financí. Podle náměstka ministra financí Ladislava Zelinky jsou v souladu s legislativou EU v případě finančních toků ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti povinni vést koneční příjemci těchto peněz účetnictví, a to tak, "aby bylo možno vykázat zaúčtování účetních případů souvisejících s jednotlivými projekty". Tuto formulaci si ASZ vysvětluje jako nutnost vést podvojné účetnictví.

Soukromé zemědělce, ale ani drobné živnostníky, přitom na tuto skutečnost dosud nikdo neupozornil, takže řada z nich účtuje v jednoduchém účetnictví. To by v praxi znamenalo, že soukromníci by měli nárok na takzvané přímé platby na podporu produkce, ale například na dotace směřující k rozvoji venkova, kde je podmínkou spolufinancování ze zdrojů EU podnikatelský projekt, by nedosáhli.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist