https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soukromnici-pozaduji-jasnou-identifikaci-hoveziho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soukromníci požadují jasnou identifikaci hovězího

13.6.2001 15:07 | PRAHA (ČIA)
Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) navrhuje zavést důsledný systém značení masa tak, aby u každého kilogramu masa na pultech obchodů byl vyznačen konkrétní chovatel a zvíře, z něhož maso pochází. Uvádí se to v prohlášení ASZ, které má ČIA k dispozici.
 

Podle předsedy ASZ Stanislava Němce by měl navrhovaný systém spolu s důslednou veterinární kontrolou navrátit důvěru spotřebitelů v kvalitu a zdravotní nezávadnost masa. Předsednictvo ASZ podle jeho slov vytvořilo již pracovní skupinu, která zformuluje zásady tohoto systému a bude prosazovat jeho co nejrychlejší uvedení do praxe.

Současnou mediální kampaň kolem problému BSE považují soukromníci za neadekvátní skutečné nebezpečnosti této choroby. Podle ASZ ale nepřispěl k osvětě spotřebitele ani ministr zemědělství Jan Fencl, který odmítl k problematice BSE vystoupit v televizním pořadu "Naostro", ani prezident Agrární komory ČR (AK) Václav Hlaváček. "Ten svým technokratickým přístupem a v podstatě obhajobou takových technologických postupů, které jsou v rozporu s přirozenými procesy v přírodě, laickou veřejnost spíše utvrdil v tom, že se takové postupy u nás běžně používají," domnívá se Němec.

Od takového pojetí se ASZ podle něj distancuje, neboť je přesvědčena, že obecně je problém BSE produktem znásilňujícího přístupu k zemědělství a přírodě vůbec. "Soukromí zemědělci sdružení v ASZ budou dělat vše pro to, aby se do našeho zemědělství navrátila potřebná pokora před zákony přírody. Musíme však bohužel konstatovat, že v tomto našem snažení nám zatím se svou zemědělskou politikou nemůže být vzorem ani Evropská unie, natož současná agrární politika česká, řízená postkolchozními lobby," uvádí se v prohlášení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist