https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soutez-pro-vodu-oceni-chytra-reseni-vminulosti-vyhrala-chytra-sprcha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soutěž Pro vodu ocení chytrá řešení, v minulosti vyhrála "chytrá" sprcha

4.11.2016 12:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
V minulém ročníku vyhrála "chytrá" sprcha, která spoří vodu.
V minulém ročníku vyhrála "chytrá" sprcha, která spoří vodu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nadace Partnerství vyhlásila soutěž Pro vodu pro lidi do 30 let, zaměřenou na chytrá řešení nakládání s vodou. Pokud víte, jak si poradit například se zbytečným zasněžováním sjezdovky pitnou vodou, návrhem kořenové čistírny odpadních vod pro malou obec, zvýšeným množstvím arsenu ve vodě nebo s využitím dešťové vody ve školní budově, pak své soutěžní řešení můžete do 31. ledna 2017 zadat na webu www.soutezprovodu.cz. Autoři nejlepších projektů získají odměny ve výši 30, 20 a 10 tisíc korun.
 

Soutěže Pro vodu se mohou zúčastnit jednotlivci i týmy, mezi jednu z podmínek však patří věk od 18 do 30 let. Soutěž nabízí příležitost spolupráce se zadavateli - obcemi, firmami, neziskovými organizacemi a školami, které mají konkrétní problém s vodou a hledají někoho, kdo jim navrhne řešení. Pokud si soutěžící nevyberou z osmi nabízených situací, mohou přihlásit vlastní nápad, projekt nebo závěrečnou práci, která se týká odpovědného hospodaření s vodou v budovách, městech i krajině.

„Téma nedostatku vody je v souvislosti s posledními suchými roky stále aktuálnější. Hladina podzemních vod je nízká, na mnoha malých tocích hrozí vysychání. Je potřeba změnit pohled na vodu jako snadno dostupný zdroj a začít s vodou lépe hospodařit na všech úrovních, od krajiny až po domácnost. A právě tady vzniká prostor pro spolupráci mezi různými obory a odvětvími, pro využití přírodě blízkých řešení, prostor pro nové nápady a řešení,“ říká koordinátorka soutěže Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství.

V předchozích ročnících soutěže zvítězila například Mechatronická sprcha, která se spustí až při dosažení požadované teploty vody, a proto uživatelé nemusí studenou vodu na začátku sprchování zbytečně odpouštět. Vítězství slavil také projekt rozložitelných nanovlákenných filtrů pro čištění odpadní vody nebo komunikační kampaně zaměřené na veřejná pítka (Brno žít, vodu pít) i spořiče pitné vody (Vzduch do vody zvýší úspory).

Soutěž je také příležitostí pro architekty a krajináře, kteří navrhují revitalizace území a uvažují o vodních tocích a dalších krajinných prvcích přírodě blízkým pohledem. „V loňském roce sourozenci František a Martina Burianovi navrhli koncepci hospodaření s vodou na katastru obce Doubravník. Starostce obce se jejich projekt líbil natolik, že se jeho část rozhodla realizovat a požádala u nás v této souvislosti o grant,“ komentuje využitelnost soutěžních řešení v praxi Zuzana Šeptunová.

Uzávěrka soutěžních projektů je 31. ledna 2017. Všichni soutěžící mohou své projekty ještě před odevzdáním konzultovat s odbornými mentory na workshopu, který se uskuteční 16. listopadu v Brně. Do finále pak postoupí devět projektů, které jejich autoři osobně představí odborné porotě. Vítězné projekty Nadace Partnerství slavnostně vyhlásí a finančně odmění 23. března 2017 v Brně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist