https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spalovna-by-ve-vsetine-mohla-stat-i-na-periferii-byla-by-drazsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spalovna by ve Vsetíně mohla stát i na periferii, byla by dražší

30.9.2019 00:22 | VSETÍN (ČTK)
Zvažovaná spalovna, kterou chce ve Vsetíně postavit společnost Zásobování teplem Vsetín, by teoreticky mohla stát i na kraji města. / Ilustrační foto
Zvažovaná spalovna, kterou chce ve Vsetíně postavit společnost Zásobování teplem Vsetín, by teoreticky mohla stát i na kraji města. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Zvažovaná spalovna, kterou chce ve Vsetíně postavit společnost Zásobování teplem Vsetín, by teoreticky mohla stát i na kraji města. Podle investora by to však znamenalo výrazné zvýšení nákladů. Vyplynulo to z jednání vedení města a zástupců společnosti, sdělila minulý týden mluvčí radnice Jana Raszková.
 

Spalovna by měla stát v centru města, vzniknout by měla rekonstrukcí plynové kotelny v části Luh. S umístěním spalovny i jejím zřízením však část obyvatel nesouhlasí, petici proti zařízení podepsalo 5000 lidí, z toho asi 3800 ze Vsetína. Ve městě žije asi 26.000 lidí. Spalovna se stala ve městě tématem, zastupitelé města na svém posledním zasedání 11. září vzali petici oficiálně na vědomí a souhlasili s tím, že se spalovnou budou zabývat na svém nejbližším plánovaném zasedání. Již v červnu přijali usnesení o tom, že se nebude ve spalovně případně zpracovávat jiný odpad než z obce s rozšířenou působností Vsetín.

Starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL) opakovaně uvedl, že svůj názor na spalovnu vysloví až v okamžiku, kdy bude mít dostatek informací od investora a bude také znám výsledek EIA, tedy posouzení vlivu spalovny na životní prostředí. Krajský úřad v létě vrátil investorovi k přepracování dokumentaci k projektu. Požaduje například dopracovat rozptylovou studii a posouzení vlivu na veřejné zdraví, přepracovat části o nakládání s odpadními vodami či lépe rozpracovat část týkající se rizik a havárií.

Podle Růžičky by bylo vhodné rozpracovat také variantu umístění spalovny na okraji města. "Z mého pohledu by bylo velmi problematické stavět spalovnu na místě, kde by jí velká skupina Vsetíňanů nechtěla. Projekt je ve fázi příprav, je tedy dobré se bavit o všech možnostech," uvedl starosta, který se zástupci společnosti řešil také nedávný požár v liberecké spalovně.

Možnost ukončení projektu výstavby spalovny ve Vsetíně nyní podle města investor nepřipouští. "Jeho představitelé jsou přesvědčeni o tom, že zařízení mimo jiné pomůže Vsetínu splnit požadavky, které vyvstanou po zákazu skládkování směsného komunálního odpadu v roce 2030," uvedla Raszková. Zařízení má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně by v něm bylo spáleno asi 12.000 tun odpadu. Technické služby, svážející odpad ze Vsetína a okolních obcí, předloni vyvezly asi 11.700 tun odpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist