https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spalovna-odpadu-u-mostu-mozna-nebude-eu-neposkytne-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spalovna odpadů u Mostu možná nebude, EU neposkytne dotaci

22.12.2016 06:55 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Zastupitelé Ústeckého kraje odmítli v pondělí večer na svém zasedání petici proti stavbě spalovny odpadů nedaleko Mostu. V současnosti vůbec není jasné, zda obří pec s kapacitou 150 000 tun odpadu ročně vznikne. Evropská komise totiž rozhodla, že nebude ze strukturálních fondů v Česku podporovat do roku 2020 stavby spaloven. Podle Strany zelených tak nyní Ústeckému kraji chybí náhradní plán odpadového hospodářství.
 

Dlouhodobá koncepce nakládání s odpady se spalovnou počítala. Krajský plán odpadového hospodářství je zpracován na roky 2016 až 2025. "Odpadový plán spoléhal na to, že tu soukromý investor postaví velkou nadregionální spalovnu v Komořanech u Mostu, která spotřebuje veškerý odpad, který neumíme využít jinak a dosud jej máme na skládce. Jenže EU nám na spalovny peníze nepošle a jiné zdroje připravené nejsou," řekl krajský předseda zelených Jiří Škoda.

Na zasedání zastupitelů zaznělo, že bez podpory Evropské komise je projekt passé. Kraj tak bude hledat jiné řešení, jak naložit s odpady. K věci by se měli zastupitelé vrátit koncem prvního pololetí příštího roku.

"Podle nás by měla být koncepce ambicióznější v možnostech třídění, kompostování a materiálového využití. Pokud něco podporovat, pak menší projekty obcí či jejich svazků. Ať už by se jednalo o třídírny nebo malé spalovny, které nepotřebují krmit odpadem dováženým zpoza hranic kraje," uvedl předseda petičního výboru Petr Globočník.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist