https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelska-policie-resi-kradeze-tun-rohovniku-jeho-cena-vyrazne-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělská policie řeší krádeže tun rohovníku, jeho cena výrazně roste

12.12.2022 01:01 | MADRID (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Španělská policie zadržela pět lidí a další tři desítky vyšetřuje na svobodě kvůli krádežím plodiny, která se dříve používala zejména jako krmivo pro dobytek, ale nyní je označována za "černé zlato". Jde o rohovník, z něhož se získává karobový prášek, označovaný za zdravější alternativu kakaa či čokolády. Informoval o tom deník El País, podle něhož cena této plodiny v posledních několika letech vzrostla více než trojnásobně.
 

Španělská policie nyní zadržela zloděje asi 114 tun lusků rohovníku v provinciích Cádiz, Valencie, Castellón a Málaga. Zadržené osoby jsou vyšetřovány kvůli krádeži či falšování dokumentů při nelegálním prodeji rohovníku.

"Před pěti lety stál kilogram rohovníku asi 40 centů, nyní je to mezi 1,4 až 2,2 eura," uvedl policista ze speciální jednotky pro vyšetřování krádeží v zemědělství. "Tato plodina se stala v potravinářství módou, dělá se z ní mouka, používá se také například jako zahušťovadlo k výrobě majonézy, zmrzliny nebo čokolády," dodal. Kromě toho má rohovník využití v kosmetice či farmaceutickém průmyslu a jeho cena dál roste.

Rohovník je označován také jako svatojánský chléb (traduje se, že ho s oblibou jedl svatý Jan) a je bohatý na bílkoviny, minerály a vitamíny. Má rovněž příznivý vliv na trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist