https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsky-inzenyr-zachranuje-rostliny-ktere-lide-hazi-do-popelnic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělský inženýr zachraňuje rostliny, které lidé hází do popelnic

29.12.2022 11:54 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Ať už vyřizují pochůzky v okrajových čtvrtích Sevilly nebo se pohybují v labyrintu úzkých uliček v centru, vždycky očima zabloudí k popelnicím a kontejnerům. Jakmile zahlédnou zelený výhonek nebo opuštěnou pokojovou rostlinu, okamžitě přecházejí do akce, dělají fotky a nahrávají je na sociální sítě. Tým záchranářů tak zkouší dát nový život rostlinám, které jejich původní majitelé vyhodili, napsal deník The Guardian.
 

"Dalo by se říct, že jsme tým záchranářů. Naším cílem je zachraňovat rostliny," říká Pepe Ortiz. Tento 52letý inženýr si opuštěné rostliny, které ve městě objeví, nosí domů skoro celý život. Když ale jejich počet překročil únosnou míru, uchýlil se k praktičtějšímu řešení: založil na facebooku skupinu, jejíž členové se záchranou rostlin pomáhají.

Skupina s příznivci z celé oblasti kolem Sevilly má dva roky po svém založení na 2400 členů. Ti už vyfotili například orchideje nacpané do odpadkového koše nebo dracény vyčuhující z kontejnerů a přidali k nim přesné místo nálezu, aby si je mohli vyzvednout zájemci, kteří jim chtějí dát nový domov. Skupinu využívají i lidé, kteří chtějí ostatním nabídnout rostliny, o které se už nemůžou dál starat, ať už kvůli nedostatku prostoru nebo kvůli stěhování.

Základní myšlenka je jen zdánlivě prostá: dovolit lidem postarat se o rostliny, které by jinak skončily na skládce. Ortiz ale zároveň chce vyvolat širší debatu o tom, jakou hodnotu přisuzujeme pokojovým rostlinám. "Snažíme se, aby se rostliny začaly znovu vnímat jako živé bytosti. Lidé si musí uvědomit, že to nejsou věci, které se jen využijí a pak vyhodí. Zaslouží si respekt, péči a určitou míru důstojnosti," říká.

Povzbuzený vřelým přijetím u obyvatel Sevilly a pomocnou rukou týmu sedmi dobrovolníků, kteří se o skupinu starají, založil nedávno Ortiz podobné facebookové skupiny i v dalších šesti španělských regionech, od Galicie po Madrid.

Provoz ve skupinách se řídí pravidelným ročním cyklem - lidé totiž rostliny vyhazují častěji třeba na jaře při velkém úklidu nebo na podzim po sezoně. Napilno mají záchranáři i teď po Vánocích, kdy se v popelnicích objevuje obrovské množství jehličnatých stromů nebo vánočních hvězd.

"Většina se prodává velice levně a lidé si je koupí jako dočasnou dekoraci, i když nemají tušení, jak se o ně starat. Nebo si je koupí podniky, které chtějí, aby restaurace nebo obchod vypadaly pěkně, a po svátcích se jich zbaví," tvrdí Ortiz.

Loni skupina po svátcích každý den zachránila před zkázou jednu nebo dvě rostliny, letos bude číslo vzhledem k počtu členů nejspíš vyšší.

Roky strávené moderováním facebookových skupin, kterým věnuje denně asi hodinu volného času, se podle Ortize začínají vyplácet. Podle něj totiž ve společnosti nastává podobná změna, která vedla k tomu, že se teď zvířata považují za cítící bytosti a ne za věci.

"Je to ale pomalý proces. A musíme se toho ještě hodně učit. Musíme se naučit, jak s rostlinami žít, rozumně je využívat, pečovat o ně a ctít je," říká Ortiz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist