https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/specialiste-z-mendelovy-univerzity-mapuji-stav-stromu-v-obcich-postizenych-tornadem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Specialisté z Mendelovy univerzity mapují stav stromů v obcích postižených tornádem

14.7.2021 17:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Březový hájek v Mikulčicích.
Březový hájek v Mikulčicích.
Zdroj | Mendelova univerzita
Odborníci a studenti z Mendelovy univerzity v Brně mapují stav stromů v obcích na jihu Moravy postižených tornádech. Většina z nich je v žalostném stavu. Ze stovek stromů zůstaly na místě spíše desítky, řada z nich je navíc silně poškozená. Informuje o tom Mendelova univerzita.
 

„Vegetace v ulicích je buď žádná nebo silně poškozená," uvedla děkanka Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Alena Salašová, která dnes byla v Moravské Nové Vsi. Odborníci z Mendelovy univerzity včetně arboristů z Lesnické a dřevařské fakulty už mají za sebou mapování situace v Mikulčicích a chystají se ještě do Hrušek.

V Mikulčicích zmapovali 130 stromů. Podle Salašové jen část z nich zregeneruje a vytvoří druhotnou korunu. „Zaznamenávali jsme stromy pomocí GPS pro další využití v GIS (geografický informační systém), sepsali návrhy opatření a ošetření, v horším případě vyřkli ortel skácet," popisuje práci arboristů v Mikulčicích Luboš Úradníček z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Část práce na stromech už udělali hasiči, ulomené části jsou tedy už odstraněné. Po nich nastoupí arboristé, kteří musí koruny stromů odborně prořezat, aby se do nich nedostala infekce. „Pak budeme čekat, zda stromy zregenerují a vytvoří druhotně koruny," uvedla Salašová.

Podle ní budou obce potřebovat nové výsadby. Řádově půjde o stovky stromů. Studenti a experti Mendelovy univerzity budou pomáhat postiženým obcím i v budoucnu. Navrhnou obnovu veřejných prostranství a pomohou s novou výsadbou.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist