https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/specialni-program-pripomene-v-zoo-ostrava-ohrozene-slony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Speciální program připomene v Zoo Ostrava ohrožené slony

7.8.2019 00:11 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravská zoologická zahrada připravila na sobotu Den pro slony. Do záchrany slonů se lidé mohou zpojit sběrem nefunkčního elektrozařízení. / Ilustrační foto
Ostravská zoologická zahrada připravila na sobotu Den pro slony. Do záchrany slonů se lidé mohou zpojit sběrem nefunkčního elektrozařízení. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada připravila na sobotu Den pro slony. Připojit se tak chce k Mezinárodnímu dni slonů, který připadá na 12. srpna. Návštěvníci si budou moci poslechnout speciální komentované krmení sloního stáda. Pokud do zoo navíc dorazí s vysloužilým elektrospotřebičem, získají na akci vstupenku pro děti zdarma. Novinářům to včera sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Cílem akce je představit návštěvníkům život slonů v zoo a zároveň upozornit na situaci těchto největších suchozemských savců ve volné přírodě, která není nijak příznivá," uvedla Nováková.

Ostravská zoo chová slony indické. Sloní skupinu v ostravské zoo nyní tvoří tři samice - Johti, Rashmi a Vishesh. Součástí stáda je i nejmladší sameček Chandru a samec Maxim.

Do záchrany slonů se lidé podle ní mohou zpojit právě sběrem nefunkčního elektrozařízení. "Recyklací těchto výrobků totiž šetříme přirozené prostředí v Africe, kde žijí nejen sloni, ale i gorily a další vzácní živočichové. V těchto oblastech se těží vzácné kovy pro výrobu elektronických zařízení, a tím dochází k devastaci původních biotopů," řekla mluvčí. Některé materiály z vyřazených elektrospotřebičů lze opětovně využít a snížit tak poptávku po další těžbě. Kromě krmení sloního stáda budou v zoo připraveny i další aktivity zaměřené na třídění odpadů.

Slonů indických podle odhadů žije ve volné přírodě zhruba 40.000. Původně obývali oblasti o rozloze devět milionů kilometrů čtverečních, a to od Iráku k Číně až na jih po Cejlon. Kvůli přeměně jejich přirozeného prostředí na zemědělskou půdu jejich počet výrazně klesl a nyní obývají už jen pět procent původní plochy.

Velikost volně žijící populace slonů afrických je odhadována na 600.000 jedinců. Jejich počet klesá hlavně kvůli ilegálnímu zabíjení a obchodu se slonovinou. Každoročně je kvůli klům v Africe zabito 30.000 až 40.000, tedy asi 100 slonů denně.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist