https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/specialni-vuz-zmeri-na-namesti-svobody-v-brne-kvalitu-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Speciální vůz změří na náměstí Svobody v Brně kvalitu ovzduší

12.8.2019 00:15 | BRNO; (ČTK)
Kvalitu ovzduší bude ode dneška na náměstí Svobody v Brně měřit speciální mobilní vůz. Měření potrvá do 30. srpna.
Kvalitu ovzduší bude ode dneška na náměstí Svobody v Brně měřit speciální mobilní vůz. Měření potrvá do 30. srpna.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvalitu ovzduší bude ode dneška na náměstí Svobody v Brně měřit speciální mobilní vůz. Měření potrvá do 30. srpna. Město chce zjistit, jak je na tom centrum Brna, kde se kvalita ovzduší neměří. Řekl to mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Brno má dlouhodobě problém s ovzduším. Letos bylo prvním městem v ČR, které vyčerpalo kvótu 35 dnů, kdy může být překročen limit znečištění prachem.
 

Kvalitu bude měřit odbor životního prostředí brněnského magistrátu. "Jde o mimořádnou událost, protože v centru Brna jinak žádná kontinuální měření neprobíhají," uvedl Poňuchálek.

Výsledky budou na webových stránkách. "Je to měření, abychom zjistili, jak na tom centrum města je. Nikde se tam neměří," objasnil Poňuchálek.

Sběr dat provede zvláštní mobilní vůz města, který bude měřit koncentrace prachových částic PM10, jemných prachových částic PM2,5 a PM1, oxidu dusičitého, oxidu uhelnatého a oxidu siřičitého. "Vůz bude dále zjišťovat také hodnoty meteorologických veličin, tedy směru a rychlosti větru, teploty, tlaku a relativní vlhkosti vzduchu," dodal Poňuchálek.

Brno letos jako první město v ČR už v dubnu na stanici Zvonařka překročilo kvótu 35 dnů, což je doba, po kterou může být v roce překročený stanovený limit pro znečištění prachem. Meteorologové to tehdy vysvětlili rozsáhlými stavebními pracemi v okolí stanice, jako příklad uvedli přeložku tramvajové trati z ulice Dornych na ulici Plotní, ale také rekonstrukci hlavního nádraží nebo stavby na území původní Vlněny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist