https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/speleologove-nasli-novou-soustavu-jeskyni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Speleologové našli novou soustavu jeskyní

19.5.2001 15:43 | OSTROV U MACOCHY (ČIA)
Nové jeskyně na území Moravského krasu našli speleologové nedaleko obce Ostrov u Macochy. Podzemní prostory se nachází v systému jeskyně Lopáč a představují přes 300 metrů různých chodeb, které v době před 350 miliony lety vyhloubila podzemní říčka Punkva. ČIA to řekl speleolog Filip Doležal. Dodal, že prostory patří k největším objevům v této krasové oblasti.
 

Jeskyně Lopač je známá od roku 1995 a od té doby v ní speleologové, potápěči a hasiči podnikli řadu průzkumů. Jeskynní útvary jsou tvořeny devótskými vápenci, které jsou proloženy břidlicemi.

V nových těžce přístupných prostorách v hloubce až 100 metrů pod zemí se nachází množství krasových jevů, krápníková výzdoba, dva vodopády vysoké osm metrů, jezírka a vývěr řeky Punkvy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist