https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/speleologove-v-moravskem-krasu-odhalili-dalsi-casti-jeskyne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Speleologové v Moravském krasu odhalili další části jeskyně

4.9.2016 16:38 | BLANSKO (ČTK)
V jeskyni v Moravském krasu, která dostala jméno Matalova Vymodlená, stále pokračují práce. Jeskyňáři z ní za tři roky po objevu odvozili kolem tisíce vozíků plných sutě a naplavenin, řek ČTK jeskyňář Michal Šenkýř. Původně mělo jít zhruba o 30 metrů dlouhou jeskyni, měří ale 163 metrů. Šenkýř a jeho kolegové také prodloužili chodby vedoucí z jeskyně asi na 300 metrů délky.
 

Jeskyně byla objevena zhruba v polovině roku 2013, jen prokopat se k ní sutí a zeminou trvalo rok a půl. Jeskyňáři k ní museli vyhloubit 40 metrů dlouhou chodbu. Práce se jim ale vyplatila, jeskyně nabízí většinu druhů krápníků, které jsou v Moravském krasu zastoupeny. Speleologové v ní objevili i kostry několik druhů netopýrů z dávné doby nebo kosti jeskynního medvěda.

"V jeskyni pracujeme téměř každý víkend, chceme zjistit celou její genezi," řekl Šenkýř. Speleologové budou například zjišťovat, odkud a kam teče vodní tok, na který v jedné části systému narazili. A také, zda se z ní nelze dostat do jiné sousedící jeskyně, například do Spirálky nebo Malé dohody.

"Naplaveniny a suť odvážíme například ze Ztracené chodby. Máme za to, že nám zbývají asi dva až tři metry, než se dostaneme k nějaké dosud neznámé prostoře," řekl jeskyňář.

Svůj název jeskyně získala podle nejstaršího z členů jeskyňářské skupiny Antonína Matala. Letos mu bylo 83 let a podle Šenkýře je stále aktivním jeskyňářem. Jeskyně s Matalovým jménem se však veřejnosti podle Šenkýře nikdy neotevře. I z důvodu, aby neztratila své krápníkové bohatství. Její vstup chrání ocelové dveře.

V Moravském krasu je více než 1100 jeskyní. Největší je systém Amatérské jeskyně o délce přes 40 kilometrů. Veřejně přístupných jeskyní s prohlídkou je pět, tedy Sloupsko-Šošůvské, Balcarka, Kateřinská, Punkevní jeskyně a Výpustek.


reklama

 
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist