https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spiegel-nemecka-vlada-je-pro-celoevropske-silnicni-mytne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá vláda je pro celoevropské silniční mýtné

23.1.2017 12:50 | PRAHA (ČTK)
Německo zavedení dálničních poplatků pro osobní auta plánuje už několik let, donedávna však jeho záměry narážely na odpor Evropské komise.
Německo zavedení dálničních poplatků pro osobní auta plánuje už několik let, donedávna však jeho záměry narážely na odpor Evropské komise.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německá vláda je připravena podpořit vytvoření celoevropského systému silničního mýtného. S odvoláním na záměr ministra dopravy Alexandera Dobrindta to napsal magazín Spiegel. Dosud se přitom spolková vláda soustředila především na zavedení mýtného pro osobní auta na německém území.
 

Německo zavedení dálničních poplatků pro osobní auta plánuje už několik let, donedávna však jeho záměry narážely na odpor Evropské komise. Na konci loňského roku se ale obě strany dohodly na kompromisu, který počítá s tím, že Berlín může německým řidičům náklady na mýtné kompenzovat v závislosti na tom, jak ekologickým vozem jezdí.

Nyní je podle Dobrindta německá vláda také pro celoevropský systém mýtného. Cílem spolkové vlády je podle ministra "společný, vzájemně propojený systém mýtného bez národních bariér". Jakmile bude dohoda o jeho rámci, Berlín přehodnotí a případně přizpůsobí své národní mýtné.

Podle Spiegelu to ale nemusí být úplně jednoduché, protože zatímco Evropská komise počítá se systémem, do kterého budou řidiči platit podle ujetých kilometrů, Německo plánuje mýtné s paušálními poplatky za rok nebo kratší období.

Ani nové plány spolkové republiky, s nimiž Komise souhlasí, ale nepřijímají všichni bez výhrad. Někteří europoslanci je označili za v podstatě diskriminační, protože mýtné by vzhledem ke kompenzaci pro německé řidiče de facto platili jen cizinci. Český ministr dopravy Dan Ťok minulý týden uvedl, že pokud bude konečný návrh německé strany diskriminační vůči cizincům, připojí se Česká republika k jeho kritikům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist