https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spiegel-online-do-20-ti-let-zmizi-africke-tropicke-ledovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spiegel online: Do 20-ti let zmizí africké tropické ledovce

26.5.2006 10:08 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Třetí nejvyšší horský masiv v Africe pohoří Ruwenzori bude pravděpodobně již brzy zcela bez sněhu. Podle vědecké analýzy, která byla provedena na základě terénních měření a satelitních fotografií, se místní ledovec neustále zmenšuje a během následujících 20-ti let roztaje i všechen další sníh na jih od Sahary. V tropické Africe tak již brzy nebudou žádné ledovce, píše Spiegel online.
 

Kilimadžáro
Kilimadžáro. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Kilimajaro"
Foto: / wikipedia.org
Tento masivní úbytek sněhu zjistili vědci na východoafrickém horském masivu Ruwenzori a pomocí matematických modelů stanovili prognózu. Podle ní bude trvat zhruba následující 2 desetiletí než z celé oblasti na jih od Sahary definitivně zmizí všechny bílé vrcholky. Pohoří Ruwenzori, které tvoří hranici mezi Ugandou a Demokratickou republikou Kongo a které podle místních přináší déšť, je třetím nejvyšším pohořím Afriky. K podobně masivnímu úbytku sněhu by mělo podle dojít i na dvou nejvyšších vrcholech Afriky, Kilimandžáru a Mount Kenia. Celý tropický pás afrického kontinentu by se tak měl ocitnout bez sněhu a změna tohoto trendu dá v nejbližších letech jen těžko očekávat.

Tyto informace byly zveřejněny ve vědeckém časopise "Geophysical Research Letters" skupinou britských a ugandských vědců v čele s Richardem Taylorem z londýnské univerzity. Podle jejich názoru je příčinou tohoto tání zněna klimatu a naděje na zachování místních ledovců je bohužel mizivá. Na Ruwenzori bylo jednoznačně zaznamenáno postupné oteplování již od roku 1960, a to zhruba o půl stupně za 10 let. "Skutečně nevěřím tomu, že by se ledovce mohly znovu zmátořit a změna v současné teplotní tendenci je velmi málo pravděpodobná. Maximálně by mohlo dojít k jejímu zpomalení, což závisí na emisích skleníkových plynů," tvrdí Taylor.

Tento horský masiv, který leží jen několik km severně od rovníku, je hustě pokryt pralesem. Místní ledovec byl poprvé objeven zhruba před 100 lety a tehdy pokrýval zhruba 6,5 km2. Dnes je to podle vědců, kteří vycházejí jak z terénních průzkumů tak satelitních fotografií, přibližně pouze 0,5 km2. Jen v letech 1987-2003 se jeho plocha zmenšila na polovinu a v současné době jsou ledem pokryty již pouze 3 vrcholy. Budeme-li tedy počítat se stejným úbytkem k jakému došlo od roku 1906, zůstane led na Ruwenzori už jen zhruba 20 let. Zda tento teplotní nárůst bude znamenat také změny v množství srážek v této oblasti Afriky, není ale podle Taylora a jeho kolegů zatím jasné.

Podle článku Spiegel online ze dne 17.5.2006


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist