https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spiegel-online-kvuli-oteplovani-postupne-kolabuje-morsky-kolobeh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SPIEGEL ONLINE: Kvůli oteplování postupně kolabuje mořský koloběh

10.1.2006 09:29 | PRAHA/HAMBURK (EcoMonitor)
Kvůli globálnímu oteplování by se mohlo náhle změnit světové klima, tvrdí Spiegel online. Výzkumy mořského dna totiž dokládají, že již před miliony lety změnily rostoucí teploty proudění v oceánech. Důvodem pro vlnu veder jsou prý skleníkové plyny.
 

Toto je pravděpodobně nejznámější scénář současných klimatologů: postupné oteplování vede k tání ledovců na pólech a silnějším srážkám. Stále více sladké vody proudí do oceánů, což vede k oslabování Golfského proudu. Ten totiž funguje na principu pumpy, těžší slaná voda na severu klesá a odtéká na jih, zatímco teplá voda z jihu proudí k Evropě a Severní Americe, kde zajišťuje mírnější klima. Selhání Golfského proudu by pro Evropu a Severní Ameriku znamenalo značné ochlazení.

Tento efekt, který byl dramaticky zpracován v hollywoodském filmu Den poté, není pro Zemi nic nového. Před 55 miliony let totiž již došlo k silnému nárůstu obsahu oxidu uhličitého v atmosféře, pravděpodobně v důsledku vulkanické aktivity. Toto oteplení nejspíš uvolnilo z mořského dna zmrzlý metan, kvůli kterému teplota ještě dále vzrostla. Výsledkem bylo oteplení oceánů v průměru o 6-8 stupňů Celsia.

Podle jedné studie amerických vědců z kalifornského Oceánografického institutu, byly důsledky pro cirkulaci vody v oceánech přímo katastrofální. Transport teplé vody z jižních do severních regionů byl náhle ochromen a během pouhých 5000 let se proudění zcela otočilo. Následně trvalo celých 100 000 let, než se oceánské proudění vrátilo do původního stavu. Vědci k těmto závěrům došli na základě porovnávání zkamenělin drobných organizmů z různých oblastí, které vyzvedli z mořského dna a podrobili chemické analýze.

V současné době klimatologové na základě svých poznatků stále častěji varují, že tyto události by se mohly opakovat i v budoucnu. Současné klimatické poměry se totiž podobají těm před 55 miliony let. Také tenkrát došlo k postupnému nárůstu teplot kvůli většímu obsahu oxidu uhličitého v atmosféře.

Naštěstí ale podle kalifornských vědců existuje jeden důležitý rozdíl, a tím je současné postavení kontinentů. Mezi Severní a Jižní Amerikou se tehdy rozevírala obrovská štěrbina a Středozemní moře bylo otevřeno až do Indického oceánu. "Také hlubokomořské proudění vypadalo tehdy úplně jinak, než je tomu dnes," tvrdí Frank Lamy z Geologického výzkumného centra v Postupimi.

Podle článku Markuse Beckera, Spiegel online ze dne 5. 1. 2006.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist