https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/splouvani-teple-vltavy-ohrozuje-mimoradne-nizky-stav-hladiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Splouvání Teplé Vltavy ohrožuje mimořádně nízký stav hladiny

27.4.2020 00:18 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
V minulosti Teplou Vltavu splouvali vodáci bez jakéhokoliv omezení.
V minulosti Teplou Vltavu splouvali vodáci bez jakéhokoliv omezení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | npsumava.cz
Šumavský národní park dnes v poledne zahájil registraci zájemců o splouvání Teplé Vltavy, které začne 1. června. Možnost splouvání však zatím ohrožuje abnormálně nízký stav vody. Stanice v Soumarském Mostu na Prachaticku dnes ráno naměřila výšku hladiny 47 centimetrů. V minulých letech byl v tuto dobu stav kolem 60 centimetrů. Pro splouvání je minimum 50 centimetrů. Řekl to Vladimír Dvořák z NP Šumava.
 

"V porovnání s minulými roky je ta situace přímo tragická. Takhle nízký stav v dubnu nepamatujeme. Podle meteorologů by měly přijít nějaké srážky, ale my bychom pro splouvání potřebovali, aby aspoň týden pršelo," uvedl.

Kvůli pandemii koronaviru šumavský národní park posunul zahájení splouvání o měsíc. Za normálního stavu by se stejně jako každý rok začínalo už 1. května. "Jenže letos by se kvůli nedostatku vody 1. května určitě na řeku nesmělo," uvedl Dvořák.

Na 16 kilometrů dlouhý úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou, který vede šumavským národním parkem a podléhá přísnějšímu režimu ochrany, smí letos vodáci od 1. června do 31. října. Lidé mohou na řeku pouze na kánoi nebo kajaku.

V minulosti Teplou Vltavu splouvali vodáci bez jakéhokoliv omezení. Regulaci zavedl až návštěvní řád šumavského národního parku kvůli tomu, že nadměrný provoz lodí může mimo jiné ovlivnit populaci perlorodky, která se podle přírodvědců zřejmě v tomto úseku na dně řeky vyskytuje.

Loni Teplou Vltavu splulo na 2100 lodí. Registrovaní zájemci zaplatí za plavidlo 500 korun, bez předchozí rezervace uhradí na místě o 100 Kč více.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist