https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spojeni-liberecka-s-nemeckou-zitavou-je-obnoveno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spojení Liberecka s německou Žitavou je obnoveno

15.12.2002 10:41 | HRÁDEK NAD NISOU (okres Liberec) (ČIA)
Vlakové spojení mezi Hrádkem nad Nisou a německou Žitavou přes Polsko bylo dnes po téměř třech měsících obnoveno. ČIA o tom informoval zmocněnec Českých drah pro Liberecký kraj Rudolf Půlpán. Dodal ale, že vlaky budou přes polské území jezdit omezenou rychlostí. "Německé dráhy dnes otevřely opravený úsek hraničního mostu na Lužické Nise mezi Polskem a Německem. Polsko ale nechce investovat do železničního úseku na svém území. Trať v délce 2,5 kilometru je v katastrofálním stavu a vlaky zde mohou jezdit maximálně dvacetikilometrovou rychlostí," řekl Půlpán.
 

Železniční spojení vedoucí z Liberce do Hrádku nad Nisou přes Polsko do německé Žitavy a do českého Varnsdorfu lidé hodně využívají k cestě do práce i k obchodním účelům. Trasa přes Polsko a Německo vlakem je totiž výrazně kratší než po silnici. Od konce září byla železniční doprava na této trase přerušena kvůli opravě hraničního mostu. Poláci ale podle Půlpána nemají zájem do trati investovat. Na polské straně totiž vlaky nestaví, protože tam není žádná stanice a Poláci trať prakticky nevyužívají.

Podle zástupce libereckého hejtmana Luďka Suchomela bude Liberecký kraj jednat s Německem a Polskem o financování opravy kritického úseku. Ten je součástí připravovaného integrovaného systému dopravy Regiotram, který je ojedinělou kombinací tramvajových a železničních kolejí. Regiotram se má podle Suchomela stát pilotním modelem pro řešení dopravní obslužnosti v České republice a očekává se od něj podstatné zefektivnění dopravy v příhraničních oblastech České republiky, Polska a Německa. Projekt, jehož realizace si vyžádá 14 miliard korun, se ale podle něj neobejde se bez finanční podpory Evropské unie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist