https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolana-investuje-do-ochrany-zivotniho-prostredi-desitky-mil-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolana investuje do ochrany životního prostředí desítky miliony Kč, přesto patří mezi největší znečišťovatele

11.10.2017 13:20 | PRAHA (ČTK)
Letos Spolana ukončí výrobu chloru pomocí amalgámové elektrolýzy, čímž firma úplně přestane používat rtuť.
Letos Spolana ukončí výrobu chloru pomocí amalgámové elektrolýzy, čímž firma úplně přestane používat rtuť.
Foto | Hynek Moravec / Wikimedia Commons
Neratovická Spolana investuje do ochrany životního prostředí každoročně desítky milionů korun, přesto patří mezi největší znečišťovatele. Je jediným výrobcem kaprolaktamu v zemi a tedy jedinou firmou v ČR, která v daném rozsahu používá trichloretylen při jeho výrobě. Emise však výrazně snižuje, řekl dnes Pavel Kaidl, mluvčí skupiny Unipetrol, která neratovickou chemičku vlastní. Podle dnes zveřejněného žebříčku ekologického spolku Arnika loni v ČR nejvíce znečišťovaly životní prostředí Spolana a severočeské elektrárny.
 

"Za uplynulý rok se nám podařilo hodnoty emitovaných látek meziročně snížit o více než deset procent. Zároveň je nezbytné zdůraznit, že plníme veškeré emisní limity a do ochrany životního prostředí každoročně investujeme desítky milionů korun," uvedl mluvčí.

Letos Spolana ukončí výrobu chloru pomocí amalgámové elektrolýzy, čímž firma úplně přestane používat rtuť. Příští rok zahájí stavbu nového plynového energetického bloku, kterým v roce 2019 nahradí nynější hnědouhelný. "Tímto opatřením dále snížíme dopady výrobní činnosti na životní prostředí," doplnil Kaidl.

Spolana je jednou z největších chemických společností v Česku, zaměstnává více než 700 lidí. Do skupiny Unipetrol se po deseti letech vrátila loni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist