https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolana-neratovice-vystavi-protipovodnove-zdi-za-600-tisic-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolana Neratovice vystaví protipovodňové zdi za 600 tisíc korun

7.3.2002 08:39 | NERATOVICE (ČIA)
Proti velkým povodním zajistí neratovická Spolana dva dioxiny zamořené objekty. Ve středu 6. března o tom rozhodlo představenstvo chemičky po vyhodnocení odborné studie.
 

"Z nezávislého matematického modelu vypracovaného společností Hydroprojekt vyplývá, že by došlo při stoleté vodě k zasažení jednoho z objektů, okolo kterého proto vystavíme 60 centimetrů vysokou zeď," potvrdila ČIA mluvčí chemičky Pavlína Budkovská, podle které náklady na toto opatření vystoupí na 600 tisíc korun. Vypracování studie zadala Spolana v loňském roce. Učinila tak ještě před akcemi ekologických aktivistů, kteří upozorňovali na vyplavení dioxinů z budov již při 50leté vodě.

Dioxiny jsou vysoce toxické látky, které mohou způsobit závažné poruchy lidského organismu, jeho imunitního systému, funkcí hormonů či dědičných vad. Problémy s dioxiny vznikly ve Spolaně na konci 60. let, kdy chemička produkovala chlorované herbicidy. V roce 1969 byla jejich výroba zastavena, neboť 80 zaměstnanců začalo trpět vážnými zdravotními problémy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist