https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolana-zacala-vyrabet-pvc-bez-pouziti-rtuti-setri-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolana začala vyrábět PVC bez použití rtuti, šetří tím prostředí

1.12.2017 12:17 | NERATOVICE (ČTK)
PVC je základní surovinou pro výrobu široké řady produktů, například stavebních či textilních materiálů, Spolana je jeho jediným výrobcem v České republice.
PVC je základní surovinou pro výrobu široké řady produktů, například stavebních či textilních materiálů, Spolana je jeho jediným výrobcem v České republice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Unipetrol
Spolana Neratovice začala vyrábět polyvinylchlorid (PVC) bez použití rtuti. Nová metoda šetří životní prostředí. Firma tak plní rozhodnutí Evropské komise. Provoz za použití původní metody, amalgámové elektrolýzy, ukončila společnost ve čtvrtek, zároveň zahájila proces ekologické sanace odstaveného provozu. Celkem hodnota investice dosáhne 160 milionů korun. Informoval mluvčí skupiny Unipetrol Pavel Kaidl.
 

PVC je základní surovinou pro výrobu široké řady produktů, například stavebních či textilních materiálů, Spolana je jeho jediným výrobcem v České republice. "V průběhu letošního roku jsme dokončili přípravy na spuštění nového způsobu výroby PVC, na který plynule přecházíme, a to bez jakýchkoliv omezení majících vliv na kvalitu či bezpečnost," uvedl generální ředitel Spolany Karel Pavlíček.

Rtuťová elektrolýza byla třeba pro výrobu meziproduktu EDC, ten nyní Spolama nakupuje přímo. "Tato změna nezpůsobí nárůst vlakového provozu při dodávkách výrobních surovin, protože dojde pouze k jejich přeskupení," dodal Pavlíček. Příští rok začne ve Spolaně stavba nového plynového energetického bloku, který v roce 2019 nahradí nynější hnědouhelný. Tím se sníží množství emisí vypouštěných do ovzduší. Za uplynulý rok společnost snížila hodnoty emitovaných látek meziročně o více než deset procent. Veškeré zákonné limity plnila i dosud.

Firma uvádí, že do ochrany životního prostředí každoročně investuje desítky milionů korun, podílí se například na vypouštění mladých kaprů do Labe i péči o pár sokola stěhovavého hnízdícího v areálu Spolany. V okolí výrobního areálu žije podle Spolany řada chráněných a na čistotu životního prostředí citlivých živočichů. Podle ekologické organizace Arnika a jí zveřejněného žebříčku sestaveného z dat Integrovaného registru znečišťování však Spolana a elektrárny ČEZ za loňský rok nejvíc znečišťovaly životního prostředí v Česku. Spolana je v žebříčku firmou, která v roce 2016 vypustila nejvíce rakovinotvorných či potenciálně rakovinotvorných látek. U karcinogenů je firma podle Arniky na prvním místě třetí rok po sobě, přestože emise snížila.

Spolana je jednou z největších chemických společností v České republice a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Mezi její produkty také patří hydroxid sodný, síran amonný a kyselinu sírovou. Zaměstnává více než 700 lidí. Od roku 2016 Spolana patří do skupiny Unipetrol.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist