https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolana-zarazena-mezi-nejspinavejsi-mista-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolana zařazena mezi nejšpinavější místa světa

24.10.2006 13:57 | Praha (EkoList)
Americká nevládní organizace Blacksmith Institute zveřejnila 18. října přehled deseti nejznečištěnějších míst světa. Média (včetně EkoListu - čtěte zde) informovala právě o této desítce. Ve studii bylo ovšem vybíráno z celkově víc než 300 lokalit a ještě před výběrem "vítězné" desítky postoupilo do užšího výběru 35 míst. Mezi nimi je i český zástupce - neratovická Spolana.
 

Dioxinový barák A1030 ve Spolaně.
Tzv. dioxinový barák A1030 v areálu Spolany.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Patrně nejznámějším místem z první desítky je ukrajinský Černobyl, kde došlo před dvaceti lety k havárii v jaderné elektrárně. Hned tři lokality z první desítky jsou v Rusku - například Dzeržinsk, kde se vyráběly chemické zbraně.

U neratovické Spolany je ve studii uvedeno, že může ohrozit oblast, ve které žije až 250 000 lidí. Při popisu znečištění se ve studii píše především o tzv. dioxinových barácích a podzemní vodě pod areálem. Tiskový mluvčí Spolany Jan Martínek uznává, že staré znečištění podniku po provozování chemie v minulých desetiletích je vysoké. "Jedná se zejména o dioxiny, rtuť a různé chemikálie." Zároveň ale upozorňuje, že Spolana tato rizika zná a "dělá vše pro to, aby je snížila na minimum". "V současné době je projekt na likvidaci dioxinové kontaminace v plném proudu," píše v mailu Martínek a dodává, že se připravuje i sanace znečištění rtutí v objektu staré amalgámové elektrolýzy. "Třetím místem ekologického znečištění jsou podzemní vody, kde se v současné době vybírá sanační firma."

Nejvíc špinavých lokalit z finálové pětatřicítky je v Rusku, hodně jich je i v Indii, velké množství lidí je ohroženo rovněž v Číně. Spolana je na seznamu mezi indickým Bhópálem, kde došlo v roce 1984 k velké havárii v místní chemičce, a nigerijskou deltou Nigeru známou obrovskými úniky ropy. Kromě ČR a Ukrajiny je z Evropy na seznamu už jen Rumunsko, zato hned dvakrát. Jednak s Baia Mare, kde v lednu 2000 došlo k rozsáhlému úniku kyanidu a dalších jedovatých látek do řeky Somes. Druhou oblastí je průmyslové město Copsa Mica. Mezi 35 místy, která trpí kvůli všelijakým dolům, vrtům a továrnám, je ale i jedna výjimka. V Mexico City, hlavním městě Mexika, jsou důvodem obrovského znečištění zplodiny z dopravy, především z milionů starých osobních aut.

Další informace:
Studii Blacksmith Institute o nejzamořenějších místech světa najdete ve formatu pdf tady.
Celou reakci Spolany na zařazení mezi 35 nejzamořenějších míst světa si můžete přečíst zde.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist