https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolchemie-musela-ukoncit-provoz-linky-na-recyklaci-freonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolchemie musela ukončit provoz linky na recyklaci freonů

25.1.2001 18:50 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Provoz speciální linky na recyklaci škodlivých freonů Ledonu 12R a Ledonu 22R ukončil v závěru loňského roku Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie). Důvodem byla podle mluvčího Spolchemie Zdeňka Rytíře minimální poptávka po regeneraci freonů, když ministerstvo životního prostředí (MŽP) nedokázalo v rámci České republiky zajistit sběr zařízení a látek obsahujících regenerovatelné freóny (CFC).
 

Experti z MŽP původně plánovali recyklaci až 100 tun regenerovaných freonů ročně. Tyto představy se ukázaly jako zcela nereálné. V ústecké Spolchemii se měly na základě zákona o ochraně ozónové vrstvy a Montrealské úmluvy likvidovat zejména freony z chladících zařízení z celé republiky. Recyklační linka byla pořízena za 12,5 milionu Kč a na financování poskytla zdroje Světová banka a Státní fond životního prostředí.

Nejvyšší kontrolní úřad ve své kontrolní zprávě konstatoval, že v letech 1996-1999 bylo ve Spolchemii regenerováno pouhých 16,5 tisíce tun freonů. Z toho v roce 1996 necelé 3 tisíce tun, o rok později zhruba 9,5 tisíce tun. V roce 1998 nebyla recyklace freonů na ústecké lince vůbec prováděna a v roce 1999 to bylo 4,5 tisíce tun freonů.

V současné době Spolchemie hledá zájemce, kterému by zařízení v hodnotě 1,1 milionu Kč, odprodala.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist