https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolchemie-zahajila-zkusebni-provoz-spalovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolchemie zahájila zkušební provoz spalovny

5.4.2003 12:48 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Rekonstruovanou spalovnu EPI s novou technologií uvedla v těchto dnech do zkušebního provozu ústecká chemická společnost Spolchemie. Testovací provoz potrvá zhruba do poloviny května. Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř pro ČIA uvedl, že rekonstrukce probíhala zhruba rok a vyžádala si náklady ve výši desítek milionů korun. Spalovna ekologicky likviduje zejména kapalné odpady na konci technologického provozu epitetra.
 

Technologii rekonstruované spalovny zakoupila Spolchemie od rakouské firmy Integral Engineering. Doplňující výkony a dodávky zajišťovala firma Chepos Engineering. Technické úpravy a nová technologie zajistily v rekonstruované spalovně plný soulad s legislativními požadavky pro spalování nebezpečných odpadů podle českých a evropských norem a limitů. Nová ekologická investice zlepší bezpečnost práce a kvalitu ovzduší ve Spolchemii.

Ústecká chemická společnost v současnosti rozjíždí výstavbu nové výrobny epoxidových pryskyřic za více než 700 milionů korun, když pochybením zaměstnanců loni v listopadu vyhořela stará výrobna. Důsledky požáru se podle Rytíře se dodnes promítají do hospodaření Spolchemie. Chemická společnost v současnosti dolaďuje podnikatelský plán pro letošní rok.

V loňském roce dosáhla Spolchemie čistého zisku ve výši pěti milionů korun oproti 150 milionům korun v roce 2001. Propad zisku byl způsoben požárem výrobny UP II, recesi na západoevropských trzích s chemickými produkty a silnou českou korunou vůči euru a dolaru.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist