https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecnost-cez-je-za-kvartal-v-zisku-33-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společnost ČEZ je za kvartál v zisku 3,3 miliardy korun

2.5.2001 13:06 | PRAHA (ČIA)
Zisk po zdanění ve výši 3,294 miliardy korun vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku společnost ČEZ. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 12,2 procenta. Podle mezinárodních účetních standardů (IAS) činil čistý zisk 4,741 miliardy korun a meziročně vzrostl o 16 procent. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval výkonný ředitel ČEZ pro finance Petr Vobořil. Poptávka po elektřině v tomto období meziročně stoupla o 0,6 procenta na úroveň 15 060 gigawatthodin. K meziročnímu růstu spotřeby o jedno procento došlo především díky poptávce průmyslového sektoru.
 

O 1,8 procenta vzrostly i tržby za prodej elektřiny, a to především z důvodu vyššího zúčtování rezerv na kurzové ztráty. Tržby za prodej elektřiny rozvodným společnostem naopak meziročně klesly o 2,8 procenta. Odběr ze strany Severomoravské energetiky poklesl ve sledovaném období o devět procent, v případě Pražské a Západočeské energetiky o sedm procent.

Na letošní rok má ČEZ uzavřenou smlouvu o odběru elektřiny pouze s Východočeskou energetikou. "Pro odběratele je výhodnější smlouvy nemít," uvedl Vobořil. "ČEZ ale díky tomuto provizoriu nemůže plánovat dlouhodobé odběry uhlí, údržbu a odstávku elektráren atd," dodal. Celkový zisk za letošní rok odhaduje Vobořil na 5,4 miliardy korun, tedy v přibližně stejné výši jako loni. Očekávaná poptávka by v roce 2001 měla dosáhnout 53,7 terawatthodiny.

K očekávanému prodeji státního podílu v ČEZ a šesti regionálních distribučních firmách vedení elektrárenské společnosti uvedlo, že předběžný zájem o jeho koupi projevilo dvanáct investorů z Evropské unie a USA.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist