https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecnost-general-electric-investuje-do-vyvoje-nejvetsi-vetrne-turbiny-na-mori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společnost General Electric investuje do vývoje největší větrné turbíny na moři

2.3.2018 06:50 | PAŘÍŽ (ČTK)
Velikost větrných turbín na moři v posledních letech rapidně vzrostla, protože větší turbíny zachytí více větru a snižují náklady na údržbu a kapitálové výdaje. V Evropě je v současnosti více než 4000 větrných turbín na moři. Provozuje je 11 zemí. / Ilustrační foto
Velikost větrných turbín na moři v posledních letech rapidně vzrostla, protože větší turbíny zachytí více větru a snižují náklady na údržbu a kapitálové výdaje. V Evropě je v současnosti více než 4000 větrných turbín na moři. Provozuje je 11 zemí. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | n-k / Pixabay
Společnost General Electric (GE) plánuje investovat v příštích třech až pěti letech více než 400 milionů USD (8,3 miliardy Kč) do vývoje největší větrné turbíny na moři. Nová turbína má být o 30 procent větší, než její nejbližší konkurent, uvedla GE ve včerejším prohlášení.
 

Turbína by měla výt vysoká 260 metrů a její lopatky mají být dlouhé 107 metrů, což je více než má fotbalové hřiště. Kapacita má činit 12 megawattů.

Turbína s názvem Haliade-X má být schopná vyprodukovat elektřinu pro 16.000 domácností.

Divize GE Renewable Energy bude vyvíjet a vyrábět novou turbínu hlavně ve Francii. První gondola, tedy část vyrábějící elektřinu, má být připravena pro demonstraci v roce 2016. První turbína by měla být dodána v roce 2021.

GE je již velkým hráčem v oblasti výroby větrníků pro elektrárny na zemi. Na trh s větrnými elektrárnami na moři vstoupila v roce 2015 díky převzetí francouzské firmy Alstom.

V současnosti je největší větrnou turbínou na moři turbína firmy MHI Vestas o kapacitě 9,5 megawattu, kterou firma představila v červnu 2017. Je 187 metrů vysoká a lopatky má dlouhé 80 metrů.

Velikost větrných turbín na moři v posledních letech rapidně vzrostla, protože větší turbíny zachytí více větru a snižují náklady na údržbu a kapitálové výdaje. Větrné turbíny na pevnině v Evropě mají průměrnou kapacitu 2,7 megawattu, což je méně než polovina průměrné větrné kapacity turbín na moři. Ta podle organizace Wind Europe činí šest megawattů, napsala agentura Reuters. V Evropě je v současnosti více než 4000 větrných turbín na moři. Provozuje je 11 zemí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist