https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecnost-maso-plana-zavedla-oznacovani-hoveziho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společnost Maso Planá zavedla označování hovězího

21.9.2001 19:42 | PLANÁ NAD LUŽNICÍ (ČIA)
Ještě před platností novelizované vyhlášky ministerstva zemědělství stanovující zpracovatelům masa povinnost označovat hovězí maso uvedla tento systém do života akciová společnost Maso Planá. Informoval o tom na dnešní tiskové konferenci výkonný ředitel společnosti Emil Kasper.
 

Maso Planá označuje podle jeho údajů hovězí maso etiketou s čárkovým kódem. Do systému označování masa přitom společnost investovala 3,5 milionu korun, na celém projektu přitom spolupracoval masokombinát se sdružením EAN Česká republika a počítačovou firmou CompAct Bohemia, s. r. o.

Označování masa se podle Kaspera do maloobchodních cen téměř nepromítne. "Nárůst bude činit maximálně 80 haléřů až korunu na kilogram masa," zdůraznil ředitel. Etiketou s čárovým kódem jsou podle jeho slov označeny jednotlivé části těla poraženého zvířete a v případě balíčkového masa je etiketa vkládána do jednotlivých balíčků. Spotřebitel se z ní dozví kategorii a druh zvířete, jeho registrační číslo, místo a datum porážky a oproti údajům uváděným v Evropské unii také evidenční číslo a adresu posledního chovatele. Z nadnárodních obchodních řetězců dodává Maso Planá své produkty především do prodejen Delvita a Makro.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist