https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecnost-pro-zvirata-eu-dotuje-kruty-obchod-se-zviraty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společnost pro zvířata: EU dotuje krutý obchod se zvířaty

1.3.2002 15:03 | PRAHA (EkoList)
Kruté, "nezvířecí" podmínky a velké utrpení zvířat jsou podle Společnosti pro zvířata součástí obchodu se zvířaty, který je podporován z prostředků Evropské unie (EU). V rámci tohoto obchodu absolvují zvířata dlouhou, často několikadenní cestu, na jejichž konci je čeká porážka. Společnost pro zvířata, která usiluje o zákaz dlouhých transportů živých zvířat a prosazuje jejich nahrazení obchodem s masem, na to dnes upozornila při projekci filmu "Skandál: subvence podporují krutost".
 

Ve filmu je zachycen průběh vykládky a porážky evropského dobytka v Libanonu, kde jsou zvířata porážena podříznutím bez omráčení. Film byl v lednu promítnut i představitelům EU a novinářům v Bruselu. Terčem kritiky je podpora vývozu dobytka do třetích zemí, tj. na Blízký Východ a do severní Afriky. Subvencováním tohoto vývozu, jehož celková podpora činí ročně 60-100 milionů EUR, řeší EU nadprodukci jatečných zvířat. Hlavním cílem nové celoevropské kampaně je dosáhnout zastavení těchto subvencí. "Jedině ekonomická nevýhodnost může transporty zastavit, jakékoliv předpisy se totiž dají obejít," řekla Ekolistu Jaromíra Horáková ze Společnosti pro zvířata.

Pro ukončení subvencí nedávno dvakrát hlasoval Evropský parlament, proti ukončení je ale Evropská komise, které nesouhlasí ani se zákazem transportu hospodářských zvířat, pokud by cesta překročila 8 hodin. Podle údajů Společnosti pro zvířata je každoročně za účelem porážky nebo dalšího výkrmu transportováno několik milionů kusů zvířat. Za účelem porážky bylo loni z Evropy vyvezeno přes 300 000 kusů živého dobytka. Hlavními vývozci jsou Irsko, Německo, Francie a Nizozemí.

Česká republika sice nepatří mezi největší vývozce, ale je důležitou tranzitní zemí. Společnost pro zvířata se snaží svou kampaní "Zastavme přepravu hospodářských zvířat" apelovat především na poslance, senátory a vládní představitele, aby se zasadili o stanovení maximální doby pro přepravu hospodářských zvířat na 8 hodin.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist