https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecnost-pro-zvirata-stop-transportum-zivych-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společnost pro zvířata: Stop transportům živých zvířat

25.6.2001 13:12 | PRAHA (EkoList)
Demonstrační kamion, který kopíruje cestu koní z Litvy na italská jatka, se dnes zastavil v Praze, aby upozornil na problém rozsáhlých transportů živých zvířat na evropském kontinentě. Místo několikadenního utrpení, při němž mnoho zvířat hyne vyčerpáním, žízní a stresem, požaduje Společnost pro zvířata povinnost porážení co nejblíže místu chovu a na větší vzdálenosti vozit jen mrtvé maso.
 

Turné kamionu bylo zahájeno 21. června 2001 v litevském Kaunasu a pokračuje přes Varšavu, Prahu, Bratislavu, Budapešť, Záhřeb a Lublaň do Říma, kde bude 1. července, na Mezinárodní den proti transportům živých zvířat, předána italské vládě petice, požadující zastavení dovozu živých zvířat ze vzdálených zemí EU a východní Evropy. Z Itálie často putují jateční zvířata dále do zemí severní Afriky a Blízkého Východu, jejichž jatka používají techniky v EU zakázané. "Například z České republiky bylo letos vyvezeno do Jordánska na porážku přes pět set kusů dobytka," řekla Dita Michaličková, předsedkyně Společnosti pro zvířata.

"Státní veterinární správa (SVS) přijala opatření, kterým od listopadu 2000 začlenila do našich veterinárních podmínek pro tranzity zvířat přes naše území požadavek na plán přepravy, jehož dodržování veterinární dozor na hranicích kontroluje. To se týká v našem případě společného hraničního přechodu s Polskem v Zebrzydowicích, kde jsou dostatečné podmínky pro případné přerušení transportu, napojení, případně vyskladnění, nakrmení a odpočinek," říká Josef Duben, tiskový mluvčí SVS. Ovšem přísnější opatření pro transport přijímaná ve státech střední Evropy vedou k posunutí trasy dále na východ, přes Ukrajinu, čímž se trasa ještě prodlouží. Proto je nutné transport živých zvířat spíše omezovat a rušit. "Transporty přes celou Evropu nejsou z mnoha ohledů, zejména welfare (tzn. dobré životní podmínky) přepravovaných zvířat, dlouhodobě únosné a jsou zcela zbytečné. Při přepravě plemenných zvířat je dlouhý transport obhajitelný, ale jen za podmínek, že jsou přepravní prostředky speciálně uzpůsobené: boxy, podestýlka, možnost napájení, krmení a podobně," říká Josef Duben.

Společnost pro zvířata organizuje "Petici za osmihodinovou přepravu hospodářských zvířat bez výjimek" a také prodává videokazetu s filmem Umírání při přepravě (Some lie dying), který dokumentuje vyšetřování dlouhých transportů mezinárodní organizací na ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming (CIWF). Film ukazující umírání mnoha zvířat v kamionech i nepřípustné zabíjení podřezáním bez předchozího omráčení byl loni promítnut Evropské komisi, která jeho závěry svým šetřením potvrdila.


reklama

 
Tomáš Kramár

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist