https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-arbohelp-po-tornadu-zkontroloval-5500-stromu-pres-1000-jich-slo-k-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po tornádu zkontroloval spolek arboHELP 5500 stromů, přes 1000 jich šlo k zemi

22.11.2021 01:30 | HODONÍN (ČTK)
Foto | Vratislav Zpěvák
Spolek arboHELP v Hodoníně a okolí po červnovém tornádu do současné doby zkontroloval asi 5500 stromů, přes 1000 jich muselo jít k zemi. ČTK o tom informoval Jan Forejt ze společnosti Safe Trees, která se spolkem spolupracuje. Spolek pomáhá s kontrolami dřevin v oblasti, také s obnovou poškozených stromů a zeleně. S výsadbou pomáhají i další organizace. Odborníci už dříve odhadli škody na mimolesní zeleni po tornádu na desítky až stovky milionů korun.
 

Spolek stromy v Hodoníně kontroloval v místech zasažených tornádem a v nejbližším okolí. "Základní kontrolou prošlo asi 5500 kusů stromů, z čehož bylo v souvislosti s tornádem nutno odstranit zhruba 1050 kusů stromů. Dále pak asi 600 kusů stromů bylo nutné kontrolovat detailně dendrology," uvedl Forejt. Doplnil, že u značného množství stromů odborníci provedli i zásahy s výraznou redukcí koruny, a to často na torzo původního stromu. Až během několika let pak podle něj bude jasné, jak budou stromy reagovat.

"Plánuje se další postup, ve kterém by se měla kontrolovat větší část města a posuzování stavu stromů pomocí přístrojových metod v delším časovém horizontu," uvedl Forejt.

V oblasti zasažené tornádem začala nová výsadba. Minulý týden ve středu se až 250 dobrovolníků zapojilo do výsadby sedmi desítek stromů přímo v lokalitě Bažantnice, která byla v Hodoníně tornádem jedna z nejpostiženějších. Šlo o pět vnitrobloků v okolí náměstí Bohuslava Martinů. Další etapy výsadby se plánují na jaro a podzim 2022. Například v Mikulčicích se uskutečnila veřejná výsadba minulý týden. Přes 150 účastníků vysázelo čtyři desítky vzrostlých lip a javorů. "Jsme velmi rádi, že se zapojilo tolik místních lidí a dobrovolníků, kteří odcházeli s dobrým pocitem. Je vidět, že lidé považují i zeleň za téma, kterému je třeba se intenzivně věnovat. Stromy lidem prostě chybí," uvedl Dalimil Toman z pořádajícího Hnutí Brontosaurus.

Hnutí v místě pomáhá dlouhodobě, pořádá i další výsadby. Například tento víkend má v plánu dobrovolnickou akci, kdy lidé vysadí nové stromořadí mezi lány od Mikulčic k řece Kyjovce.

Se stromy v lokalitě postižené tornádem pomohla například i Ovocnářská unie, konkrétně s těmi ovocnými. Do postižených obcí jich v těchto dnech přivezla na 2000, pro obyvatele, jimž tornádo zničilo zahrady, byly zdarma.

Bouřka s kroupami o velikosti míčků a tornádo o rychlosti kolem 300 kilometrů za hodinu se prohnaly Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Vyžádaly si šest životů a poničily 1200 domů, z nichž asi 200 bylo nutné zbourat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist