https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolu-s-dph-klesnou-regulovane-ceny-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolu s DPH klesnou regulované ceny energií

3.2.2004 17:20 | PRAHA (ČIA)
Ke snížení cen elektřiny a plynu pro chráněné zákazníky v souvislosti s poklesem základní sazby daně z přidané hodnoty je připraven Energetický regulační úřad (ERÚ). "Ode dne, kdy novela zákona o DPH nabude účinnosti, Energetický regulační úřad upraví ceny pro chráněné zákazníky. Tuto povinnost máme ze zákona," sdělila ČIA tisková mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová.
 

Mezi chráněné zákazníky patří u elektřiny domácnosti a menší společnosti či podnikatelé. Velkoodběratelé a střední odběratelé si mohou dodavatele elektřiny zvolit, cenu energie určuje trh. V případě plynu, kde má liberalizace trhu začít až od ledna 2005, náleží mezi chráněné zákazníci všichni odběratelé.

Dodávky elektřiny a plynu spadají do základní sazby DPH, která by podle dohody koaličních stran měla od 1. května klesnout z 22 na 19 procent. Na dodávky tepla se vztahuje snížená pětiprocentní sazba, která se podle koaliční dohody měnit nebude.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist