https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spor-kolem-stavby-na-cibulce-se-vyostruje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spor kolem stavby na Cibulce se vyostřuje

6.3.2000 12:30 | PRAHA (EkoList)
Občanská sdružení Cibulka, Děti země a STUŽ dnes podaly trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z trestného činu ohrožení životního prostředí vykácením stromů na Cibulce. Investor "Bydlení na Cibulce" vyhrožuje žalobou za pomluvy a poškozování cizích práv.
 

"Trestním oznámením chceme především dosáhnout toho, aby byl potrestán viník a předešlo se tak podobným případům," řekl dnes na tiskové konferenci Jindřich Petrlík, tiskový mluvčí Dětí Země. Podle něj zatím není jasné, kdo nese právní odpovědnost za vykácení přibližně 180 stromů a keřů. To zjišťuje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Zástupci občanských sdružení plánují v nejbližší době podat rozklad proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí, kterým bylo potvrzeno přerušení biologického průzkumu v souvislosti s "Bydlením Cibulka". Zároveň chtějí podat stížnost na přístup policie a ČIŽP. "Policie ani inspektoři nedokázali kácení zastavit, přesto že byli na místo přivoláni a měli k tomu kompetence," zdůrazňuje Lenka Matoušková, předsedkyně občanského sdružení Cibulka.

K vykácení stromů došlo v sobotu 26. února 2000 na základě den starého povolení, které však ještě nenabylo právní moci. Po vydání povolení následuje totiž lhůta čtrnácti dnů, určená k odvolání. Řízení spojené s odvoláním by se mohlo protáhnout do konce března, do kdy též platí povolení pro kácení. "Nejen že by se odsunulo kácení, ale mohla by být zrušena i zažalovaná územní, stavební a vodoprávní rozhodnutí," vysvětluje Petrlík. Zároveň se domnívá, že investor z těchto důvodů riskoval pokutu od ČIŽP, aby včas stavbu dokončil.

Investorem, kterému bylo uděleno povolení, je firma Metrostav - Intertrade. Ta se brání nařčení z protizákonného postupu tím, že kácení má na starosti vlastník pozemku, firma Intertrade CS. Ta je společně s Metrostavem jedním ze dvou vlastníků investorské společnosti a údajně si na kácení najala jinou firmu.

Společnost Metrostav - Intertrade tento týden zahájila obrannou mediální kampaň. Svoji verzi případu Cibulka vysvětluje formou placeného inzerátu v Mf DNES a v dopise občanům Prahy 5 - Košíř, kde mimo jiné obviňuje předsedkyni občanského sdružení Cibulka Lenku Matouškovou ze lži. Matoušková mimo to obdržela dopis, kde ji právní zástupce Metrostav - Intertrade vyzývá k omluvě. "Nemám se za co omlouvat. Moje tvrzení nejsou lživá a nikoho nepomlouvám," reaguje Matoušková. Právník však upozorňuje že je investorem zmocněn využít všech zákonných prostředků k přerušení snah Matouškové, tedy potažmo všech zúčastněných občanských sdružení.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist