https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spor-o-vleky-na-ovcarne-se-vyostruje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřSpor o vleky na Ovčárně se vyostřuje

6.11.2001 11:55 | PRAHA (EkoList)
"Kužvart je hrobař Bruntálska," hlásaly transparenty účastníků dnešního protestu, který před Úřad vlády ČR svolal Pražák pocházející z Jeseníků, Marek Mohyla. "Chceme dát najevo, že nesouhlasíme se zastavením nejatraktivnějších vleků na Bruntálsku," řekl EkoListu Mohyla. Podle něj ministerstvo životního prostředí (MŽP) nevychází z pravdivých údajů a některé navíc zkresluje. "Kužvartovo ministerstvo lže," podporuje Mohylovo tvrzení další z transparentů.
 

Na protestní akci se před budovou vlády sešly asi tři desítky lidí. "Já nezastupuji žádné občanské sdružení. Jsem Pražák, ale pocházím z Bruntálska a vyrostl jsem v tamním lyžařském oddíle," vysvětluje Mohyla EkoListu, proč se do organizování protestu pustil. Podle něj ministr Miloš Kužvart (ČSSD) zlikviduje lyžování ve východní části Jeseníků, pokud zakáže provoz dvou ze šesti vleků v lokalitě Ovčárna - Praděd. "Jsou to jediné dlouhé vleky v tomto středisku. Pokud skončí, zůstanou tam jen dětské a střední vleky a kvůli těm se tam nikomu nevyplatí jet," líčí krušnou budoucnost Ovčárny Marek Mohyla.

Podle ministra Kužvarta je sice "možné", že jde opravdu o vleky, které jsou tak důležité pro areál Ovčárny, ovšem za jejich uzavření si mohou jejich provozovatelé sami. Všechny vleky v této oblasti se totiž nacházejí v přísně chráněné Národní přírodní rezervaci (NPR) Petrovy kameny, do jejíž vrcholové části se v létě nesmí ani pěšky. Proto se mohou provozovat pouze na základě výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou jim vždy po pěti letech MŽP prodlužuje. Letos pravděpodobně dvěma z nich (konkrétně vlekům "A" a "C") MŽP výjimku neprodlouží.

"Právě proto, že jde o tak důležité vleky v tak citlivé lokalitě, měli vlekaři dbát na dodržování podmínek. Když to ti ostatní dokázali, proč ne tito?," říká ministr. Kontrola MŽP a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) podle Kužvarta odhalila opakované porušování podmínek, na něž provozovatelé přistoupili. "Ti lidé si měli uvědomit, že rezervace tu byla dřív a že přizpůsobit se musí oni. Teď si nemohou brát lyžařskou veřejnost jako rukojmí," říká Miloš Kužvart.

Jak tvrdí svolavatel dnešní demonstrace Marek Mohyla, letošní kontroly MŽP a ČIŽP neodhalily téměř žádná nová poškození. "Kontrola MŽP našla 10 poškozených míst ne větších než půl čtverečního metru a kontroloři ČIŽP dokonce jen šest takových místeček," argumentuje Mohyla. Ministr Kužvart ale tvrdí, že poškození je mnohem většího rázu. "Takových malých míst jsou tam stovky, je tam jedna rozsáhlejší zničená oblast alpinské květeny o rozloze asi 400 metrů čtverečních," tvrdí Kužvart s tím, že tato poškození viděl na vlastní oči při své návštěvě Jeseníků na konci října.

Marek Mohyla ale tvrdí, že k žádnému výraznějšímu poškozování nedocházelo. "Oněch 400 metrů čtverečních poškozené plochy, o nichž se píše v médiích, způsobuje zvěř. Je tam území s velikou slaností půdy a zvěř tam chodí jako k lizu," tvrdí Mohyla. "No, víte, já jsem geolog. A představa, že je uprostřed Jeseníků solné ložisko, mi připadá opravdu podivná," komentuje to Miloš Kužvart. Mohylův argument odmítá i vedoucí Správy CHKO Jeseníky Jan Halfar. "O tom tedy nic nevím. Každopádně toto území jako poškozené odhalila naše kontrola po sezóně asi před třemi lety a provozovatel vleku dostal nejenom pokutu, ale musel provést také asanační opatření," řekl dnes Halfar EkoListu. Podle Jana Halfara jsou největším ohrožením přírody na Ovčárně rolby, nikoli samotní lyžaři. "Několikrát jsme zaznamenali stopy rolby mimo sjezdovky, bohužel jsme je nikdy přímo při činu nechytli," říká vedouchí Správy CHKO Jeseníky.

Podle mluvčí MŽP Rity Gabrielové v těchto dnech jedná o vlecích na Ovčárně rozkladová komise MŽP a definitivní rozhodnutí bude známo příští týden.

Účastníci dnešního protestu před Úřadem vlády Ministerstvo Miloše Kužvarta prý lže Tito lidé si myslí, že vleky přírodu v Jeseníkách nepoškodily
Kužvart se prý stal hrobařem Bruntálska Před hlavním vchodem Strakovky Ministr Kužvart tvrzení demonstrantů vzápětí odmítl

Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Poškozená část alpinského tundrového porostu v NPR Petrovy kameny Ani ochranné sítě na hranicích sjezdovek přírodu nezachránily

Foto: Ministerstvo životního prostředí


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist