https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spotrebitele-podle-sse-dotuji-export-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spotřebitelé podle SSE dotují export elektřiny

4.2.2001 13:20 | PRAHA (ČIA)
Kritický dopis zaslalo v těchto dnech Sdružení spotřebitelů elektřiny (SSE) společnosti ČEZ, kterou viní za to, že elektřina vyrobená v ČR je prodávána do zahraničí za dumpingové ceny. SSE tak reaguje na zamítavé stanovisko společnosti ČEZ, jež odmítla vrátit 20haléřů z každé v ČR spotřebované kilowatthodiny (kWh), kterými měla levný vývoz elektřiny do zahraničí dotovat.
 

"K žádosti SSE se stále připojují další drobní spotřebitelé, kteří nesouhlasí s neprůhlednými obchody s elektřinou do zahraničí a se svým postavením zajatého zákazníka, který si musí nechat diktovat ceny energie a doplácet na nepotřebné a nadbytečné investice jako je například spuštění Temelína, jehož celková výroba bude použita na vývoz do zahraničí," uvedla pro ČIA Milada Podpěrová zastupující SSE.

Právě jadernou elektrárnu Temelín (JETE) kritizuje sdružení nejvíc. "V zájmu zdůvodnění nepotřebného temelínského projektu došlo k umělému zvyšování spotřeby elektřiny. Je známým faktem, že vámi uváděný nárůst poptávky v letech 1993 - 1996 byl výsledkem manipulace a ničím nezdůvodnitelné podpory hromadného zavádění elektrických přímotopů," praví se mimo jiné v dopise.

SSE se snaží upozornit na to, že přestože průměrná výrobní cena činila v loňském roce 971 Kč/MWh, vývozní cena byla 572Kč/MWh. Rozdíl podle SSE zaplatili čeští spotřebitelé, kteří jsou závislí na jednom dodavateli, a nepřímo tak podporují nevýhodné vývozy elektřiny do zahraničí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist