https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spousteni-obou-bloku-je-temelin-vazne-na-spolupraci-s-dodavateli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spouštění obou bloků JE Temelín vázne na spolupráci s dodavateli

4.2.2002 13:59 | PRAHA/TEMELÍN (ČIA)
Proces spouštění obou dvou výrobních bloků Jaderné elektrárny Temelín (JETE) stále vázne na spolupráci dodavatelů. Zatímco německý výrobce armatur pro 1. blok stále nedokázal opravit poruchu, která v minulosti vedla k výpadkům reaktoru, dodavatel turbíny pro 2. blok, společnost Škoda Praha, zase není schopna zkompletovat dokumentaci pro Státní úřad jaderné bezpečnosti (SÚJB). Řešení obou problémů očekává mluvčí JETE Milan Nebesář v průběhu tohoto týdne.
 

Německý výrobce armatur pro 1. blok, jehož jméno je udržováno v tajnosti, řeší problém jejich špatné funkčnosti již prakticky 14 dní, přičemž technici JETE jsou pořád v nejistotě, zda nebude nutné celé zařízení úplně vyměnit. Program zkoušek bloku na úrovni 100 procent výkonu reaktoru je prakticky vyčerpán, ovšem s výjimkou náročných dynamických testů, které nelze provést bez německých armatur. Kvůli tomuto zdržení se také nepodaří splnit vládní termín pro zahájení zkušebního komerčního provozu 1. bloku.

Výkon reaktoru je v rámci poslední etapy energetického spouštění stabilizován na 100 procentech a turbosoustrojí pracuje v rozmezí 990 až 1000 MW. "Pracovníci elektrárny provedou měření vlhkosti za parogenerátory a bude vyzkoušeno najíždění třetího ohříváku topné vody na blokové výměníkové stanici," přiblížil program elektrárny Nebesář. Připravuje se také lokální zkouška těsnosti hermetického uzávěru.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist