https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-odhaduje-skody-na-cestach-a-v-lesich-na-desitky-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP odhaduje škody na cestách a v lesích na desítky milionů korun

21.9.2024 01:10 (ČTK)
Zdroj | Správa KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) odhaduje škody po víkendovém dešti doprovázeném silným větrem na desítky milionů korun. Největší škody jsou na cestách a v lesích východních Krkonoš, vyplynulo z vyjádření mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného. Víkendové počasí škodilo v Královéhradeckém kraji kromě Krkonoš nejvíce také na Broumovsku v okrese Náchod. Krkonoše o víkendu zaznamenaly nejvyšší srážky v kraji, na tocích, které je odvodňují, platil stav ohrožení.
 
"První kvalifikovaný odhad škod po víkendovém dešti a větru říká, že škody na lesních porostech dosud dosáhly objemu 28 000 metrů krychlových poničené dřevní hmoty. Jedná se asi o jednu třetinu plánovaných ročních těžeb," uvedl Drahný.

Odhadované škody na poničených cestách jsou podle něj v řádech nižších milionů korun a na lesních porostech v řádech desítek milionů korun. "Na kolik to skutečně vyjde, budeme ale vědět, až za kolik poničené dřevo prodáme a až vytendrujeme opravy cest," řekl ČTK Drahný.

V lesích jsou to většinou vývraty a zlomy stromů. "Na několika místech se jedná o soustředěnou kalamitu s objemem větším než sto metrů krychlových na dané lokalitě. Nejvíce škod je v okolí Horního Maršova, Světlé a Černé hory. Velké škody máme na lesních cestách, zejména těch štěrkových, a to hlavně tam, kde jsou ve velkém sklonu," uvedl Drahný.

Většina velkých lesních cest bude podle něj do konce týdne zpřístupněna. Poté budou lesníci postupně zpracovávat dřevní hmotu, ale vždy tak, aby vyrobená hmota v minimálním množství zůstala na místě přes zimu.

"S opravami menších cest začneme ihned, jak se nám podaří připravit výběrová řízení, respektive sehnat dodavatele. Tyto práce budou pokračovat i v příštím roce," uvedl Drahný.

Ráno byla například uzavřená žlutě značená turistická trasa z Pece pod Sněžkou na Úpskou Samotu směrem na Javorské Boudy nebo červeně značená Zvonková cesta na Černé hoře nad Janskými Lázněmi.

Přestože podmáčený terén pomalu vysychá, Správa KRNAP nadále doporučuje v příštích dnech při turistice a speciálně při pohybu v lesích obezřetnost. "Nevstupujte pod zavěšené či nahnuté stromy a vnímavě sledujte své okolí. Respektujte pokyny v terénu i pokyny lidí odstraňujících škody," apeluje na návštěvníky Krkonoš Drahný. Seznam uzavřených turistických cest v Krkonoších je na webu Správy KRNAP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist