https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-otevrela-turisticke-cesty-uzavrene-na-jare-kvuli-ochrane-tetrivka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP otevřela turistické cesty uzavřené na jaře kvůli ochraně tetřívka

2.6.2024 01:22 (ČTK)
Krkonoše jsou jedním ze dvou míst v Česku, kde má tetřívek obecný šanci na přežití
Krkonoše jsou jedním ze dvou míst v Česku, kde má tetřívek obecný šanci na přežití
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Prosický / KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) opět zpřístupnila turistické cesty, které na jarní období pravidelně uzavírá kvůli ochraně tetřívka obecného při toku a hnízdění. Národní park o tom informoval na webu. Otevření se netýká zimní cesty mezi Luční boudou a Malým Šišákem přes Stříbrný hřbet, protože jde o cestu zimní. Opatření platilo od 15. března, dočasně bylo uzavřeno 11 turistických cest. Jejich seznam je webu.
 
Omezení se týkalo například žluté turistické cesty ve směru ze Zadních Rennerovek na Hanapetrovu Paseku, vedoucí po hranici klidového území v úseku Pod Zadními Rennerovkami až po Liščí cestu, dále také zelené turistické cesty v úseku Vosecká bouda až Labská louka nebo žluté turistické cesty v úseku Kolínská. Většinu sezónně uzavíraných tras lze obejít po sousedních turisticky značených cestách.

Podobné opatření řadu let od 1. dubna do 31. května přijímá i ředitelství polského Karkonoského parku narodowého, přičemž uzavírá dočasně čtyři cesty.

Tetřívek obecný patří v ČR ke kriticky ohroženým druhům. Nejvyšší české hory jsou pro něj jednou ze tří posledních oblastí v ČR s relativně početným výskytem. Pro tetřívka jsou dnes typickým prostředím v Krkonoších luční enklávy a holiny uprostřed horských smrčin, vysoko položené otevřené plochy ledovcových karů nebo subalpínské trávníky s roztroušenými porosty kleče, to vše v nadmořské výšce přes 800 metrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist