https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-krnap-varuje-pred-zvysenym-rizikem-vzniku-pozaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa KRNAP varuje před zvýšeným rizikem vzniku požáru

30.7.2018 00:40 | VRCHLABÍ (ČTK)
Zákaz rozdělávání ohně ve volné přírodě platí v celém Královéhradeckém kraji od 25. července. / Ilustrační foto
Zákaz rozdělávání ohně ve volné přírodě platí v celém Královéhradeckém kraji od 25. července. / Ilustrační foto
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) varuje před zvýšeným rizikem vzniku požáru v Krkonoších a žádá návštěvníky parku, aby dbali zvýšené opatrnosti. Prostřednictvím tak dnes apeloval na turisty mluvčí parku Radek Drahný.
 

"Strážci a lesníci v terénu se intenzivněji než jindy věnují požárním rizikům. Žádáme ale i návštěvníky hor, aby si všímali svého okolí a hlásili jakýkoli zárodek možného požáru, kterého by si na svých cestách v Krkonoších všimli," uvedl Drahný.

V Krkonoších jsou ohrožené kromě lesů a luk i vzácné smilkové trávníky krkonošské tundry na hřebenech hor. "Lidé mohou volat nejlépe přímo hasičům na nouzovou telefonní linku 150 nebo linku IZS 112, případně na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP 737 211 113," uvedl Drahný.

Zákaz rozdělávání ohně ve volné přírodě platí v celém Královéhradeckém kraji od 25. července. "Zdůrazňujeme, že platí zákaz rozdělávání ohňů mimo určená tábořiště či legální ohniště u turistických chat. Stejně jako zákaz kouření v lesích a v jejich bezprostřední blízkosti," uvedl bezpečnostní technik Správy KRNAP Aleš Mego.

Za riziková místa jsou považovány lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 metrů, lesoparky, parky, zahrady, sklady sena a slámy do vzdálenosti 50 metrů nebo zemědělské plochy, které by se mohly vznítit. Kromě rozdělávání ohně v lesích a volné přírodě je zakázáno i kouření, používání pyrotechniky, lampionů, spalování odpadů a jiného hořlavého materiálu nebo táboření v lese mimo vyhrazená místa.

Rozloha lesů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů. Jejich druhové složení i prostorové rozložení v minulosti značně ovlivnil člověk, v druhé polovině minulého století Krkonoše poznamenalo znečištěné ovzduší.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist