https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-np-stanovisko-k-jezu-u-decina-vychazi-z-odbornych-studii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stanovisko k jezu u Děčína vychází z odborných studií, reaguje NP České Švýcarsko na obvinění Svazu dopravy

21.3.2019 07:37 (ČTK)
Plány na stavbu jezu u Děčína brzdí problémy s vyhodnocením jejího vlivu na životní prostředí. Je možné kompenzovat poškození přírody, které by vzniklo?
Plány na stavbu jezu u Děčína brzdí problémy s vyhodnocením jejího vlivu na životní prostředí. Je možné kompenzovat poškození přírody, které by vzniklo?
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Správa Národního parku České Švýcarsko se ohradila proti tvrzení Svazu dopravy ČR, že studie, podle které neexistují vhodná opatření na kompenzaci děčínského jezu na životní prostředí, je nezákonná a účelová. Podle správy stanovisko vzniklo na základě několika odborných studií předních českých akademických institucí, včetně České zemědělské univerzity, Masarykovy univerzity v Brně nebo Ostravské univerzity. Reakci správy poslal ČTK její mluvčí Tomáš Salov.

 

Rejdaři usilují o stavbu děčínského jezu už několik let. Podle nich by měl výrazně zvýšit splavnost Labe v úseku, který je podstatnou část roku pro lodě uzavřen. Stavbu jezu prosazuje i ministerstvo dopravy, proti je naopak ministerstvo životního prostředí.

Stavbu dlouhodobě brzdí problémy s vyhodnocením jejího vlivu na životní prostředí. Vláda před rokem podmínila stavbu plavebního stupně stanovením kompenzačních opatření za případné zničení přírody. V této souvislosti loni rozhodovala Správa Národního parku České Švýcarsko o stanovení možných kompenzačních opatření. Došla k závěru, že negativní dopady stavby na krajinu nelze v tuzemsku dostatečně kompenzovat.

Přes negativní výsledky studie však ministerstvo dopravy zahrnulo stavbu vodního jezu do připravované koncepce vodní dopravy. Podle ministerstva dopravy převažuje v případě děčínského jezu veřejný zájem nad případnými zásahy do okolní krajiny.

Svaz dopravy v úterý uvedl, že studie byla zpracována účelově, protože správa není nestranným subjektem a je ve věci ve střetu zájmu. Správě navíc vyčítal, že nevzala v potaz jinou studii, která v minulosti podle něj prokázala možnost kompenzovat vliv stavby na okolí. Svaz proto vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby ve sporu ministerstev neprodleně rozhodl.

Podle správy parku ale studie zohledňují i dříve zpracované podklady, a to včetně těch, které dodalo Ředitelství vodních cest. "Vydané stanovisko proto v žádném případě nelze považovat ani za nezákonné, ani za neodborné," uvedla správa.

Tvrzení svazu o nezákonnosti postupu, podjatosti zprávy či o strannosti a nedostatečné odbornosti akademických institucí považuje správa za nepodložené domněnky. V rozporu se zákony by podle Správy Národního parku České Švýcarsko naopak byly politické zásahy do procesu posuzování vlivu strategických dokumentů či stavebních záměrů na životní prostředí.

Koncepce vodní dopravy mimo jiné počítá s plavebním stupněm u Přelouče a modernizací dalších vodních staveb. Cílem je především navýšit nákladní přepravy na tuzemských řekách. V roce 2017 rejdaři převezli 1,567.700 tun nákladu, meziročně zhruba o 210.000 tun méně. Pokles pokračoval i loni.

Postup ministerstva dopravy kritizují ochránci přírody. Podle nich je koncepce nezákonná a porušuje tuzemské i evropské zákony. Česku by podle organizace Arnika hrozily vysoké pokuty od Evropské komise nebo odejmutí části peněz z evropských dotací.

Plavební stupeň u Děčína patří stejně jako další připravovaný jez u Přelouče do seznamu staveb, na které se vztahuje novela zákona o urychlení výstavby dopravní a jiné infrastruktury.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist