https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprave-sumavskeho-parku-ukradli-34-fotopasti-ke-sledovani-zvere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správě šumavského parku ukradli 34 fotopastí ke sledování zvěře

19.12.2016 13:10 | KLATOVY (ČTK)
Tři desítky fotopastí, které byly umístěny v lesních porostech k monitoringu pohybu zvláště chráněně zvěře, zmizelo za poslední rok v Národním parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti Šumava (CHKO). Ukradli je zatím neznámí zloději, kteří tak způsobili parku škodu 175.000 korun.
Tři desítky fotopastí, které byly umístěny v lesních porostech k monitoringu pohybu zvláště chráněně zvěře, zmizelo za poslední rok v Národním parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti Šumava (CHKO). Ukradli je zatím neznámí zloději, kteří tak způsobili parku škodu 175.000 korun.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Tři desítky fotopastí, které byly umístěny v lesních porostech k monitoringu pohybu zvláště chráněně zvěře, zmizelo za poslední rok v Národním parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti Šumava (CHKO). Ukradli je zatím neznámí zloději, kteří tak způsobili parku škodu 175.000 korun. V okolí Kašperských Hor se jich ztratilo 20 a na Železnorudsku 14. Správa parku to nahlásila od pátku do neděle, řekla dnes mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.
 

"Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež," uvedla. První fotopasti se ztratily už před více než rokem. Podle mluvčího parku Jana Dvořáka zjistila správa parku počet kradených pastí při aktuální hloubkové inventuře. "Některé fotopasti se kontrolují jednou za měsíc, některé třeba i jednou za půl roku. Záleží na tom, jaké mají baterie " řekl.

Park a CHKO vlastní přes 200 fotopastí, z nichž je v terénu mezi 50 až 80 kusy. "Hlavní sezona je přes zimu, ale zůstávají i přes léto," uvedl Dvořák. Podle něj nejsou krádeže přístrojů, které stojí mezi 4000 až 12.000 Kč, ničím výjimečným a každý rok musí nějaké odepsat. Poslední rok byl ale na krádeže nejhorší. "Zkoušeli jsme je různě zajišťovat, například řetízkem, zámkem nebo lankem, ale zloději se před ničím nezastaví a pasti ukradnou i za cenu poškození stromu. Našli jsme také zničené a rozlámané fotopasti," uvedl Dvořák. Ochranáři je umisťují mimo turistické stezky, ale díky tomu, že je Šumava hodně prostupná, tak je lidé najdou.

Pasti jsou podle Dvořáka určené k monitoringu zvláště chráněných živočichů. Jsou na nich zachycené pohyby například rysa ostrovida, vlka, šakala, psíka mývalovitého a losa evropského.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist