https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sr-dohoda-o-odstaveni-jaderne-elektrarny-jaslovske-bohunice-do-konce-roka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SR: Dohoda o odstavení jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice do konce roka

20.9.2001 12:50 | BRATISLAVA (ČIA)
Dohodu o vytvoření mezinárodního fondu na odstavení obou bloků Jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice (JEJB) s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) chce do konce tohoto roku uzavřít Slovenská republika. Podle ministra hospodářství Ľubomíra Haracha se bude vláda návrhem zabývat příští týden.
 

Evropská komise (EK) by měla do fondu prostřednictvím EBRD vložit 150 milionů eur. Do konce prosince je nevyhnutelné uzavřít veškeré formální náležitosti dohody, aby společnost Slovenské elektrárny mohla dostat prvních 10 milionů, časově příslušejících do roku 1999.

V přepočtu vyčlenila EK na uzavření obou bloků JEJB (které je plánováno na roky 2006, respektive 2008) přibližně 6,45 miliardy Sk. Prostředky pocházejí ze zdrojů fondu Phare, přičemž každé dva roky podepíše Slovensko finanční memorandum na 20 milionů eur.

O způsobu, jakým bude JEJB odstavena, se rozhodne nejdříve koncem roku 2004. Ministerstvo hospodářství má do té doby předložit vládě definitivní návrh. Podle Haracha přicházejí v úvahu tři varianty: úplná likvidace "na zelenou louku", výměna dosavadního reaktoru a využití infrastruktury elektrárny na produkci paroplynu. Ministr zároveň připustil, že vláda rozhodla o odstavení elektrárny pod politickým tlakem Evropské unie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist