https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sr-energeticti-odborari-chystaji-protestni-shromazdeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SR: Energetičtí odboráři chystají protestní shromáždění

27.8.2001 15:30 | BRATISLAVA (ČIA)
Stávkový výbor Slovenského odborového svazu energetiků (SOSE) dnes v dopisech informoval předsedu vlády Mikuláše Dzurindu a místopředsedu vlády pro ekonomiku Ivana Mikloše o sporu s ministerstvem hospodářství SR (MH). Tento rezort totiž nereagoval na výzvu odborářů k jednání o změnách, které dříve jednostranně provedl v návrhu dohody o dopadech privatizace a liberalizace elektroenergetiky. SOSE proto připravuje protestní shromáždění, o jehož termínu a přesném místě se podle předsedy svazu Vladimíra Mojše rozhodne v pátek 31. srpna, pokud nebudou požadavky odborářů respektovány ani na jednání tripartity.
 

Fakt, že slovenský ministr hospodářství Ľubomír Harach podepsal jednostranně upravený text dohody o dopadech privatizace elektroenergetiky a otevírání trhu s elektřinou, označují odboráři za ignorování sociálního dialogu. Tiskový mluvčí MH Peter Benčurik naopak považuje postup rezortu za korektní. Odboráři by podle něj měli sociální dialog s budoucími investory zabezpečit sami. "Za nestandardní jsme naopak v minulých letech považovali požadavky na neúměrné zvyšování osobních nákladů v Slovenských elektrárnách v době, kdy byla společnost v kritické hospodářské situaci," zdůraznil Benčurik.

Cílem stávkového výboru odborového svazu je prosazení požadavků zastupovaných pracovníků, které jim, podle jejich přesvědčení, náleží na základě platné Energetické politiky Slovenska. Jde o oblasti jako je informační politika a činnost tripartity tohoto odvětví, dále kolektivní vyjednávání a smlouvy, zaměstnanost a sociální starostlivost, podmínky pro činnost odborů a podílová účast zaměstnanců na majetku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist