https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ssz-chteji-postavit-usek-dalnice-d-8-za-30-mesicu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SSŽ chtějí postavit úsek dálnice D 8 za 30 měsíců

2.2.2004 18:54 | PETROVICE (ČIA)
Za pouhých 30 měsíců ode dne zahájení chce provést stavbu úseku třinácti kilometrů mezinárodní dálnice D 8 z Trmic do Knínic na Ústecku závod společnosti Stavby silnic a železnic (SSŽ) v Ústí nad Labem. Ředitel ústecké stavební správy SSŽ Jan Linhart dnes ČIA informoval, že náklady na výstavbu úseku budou činit pět miliard korun.
 

Stavba měla být původně zahájena už v listopadu roku 2002, ale kvůli protestům a odvoláním ekologů chybí ještě několik stavebních povolení a zahájení stavby muselo být odloženo. Podle Linharta se situace vyvíjí příznivě a práce mají být zahájeny letos na jaře.

Na stavebně nejsložitějším úseku dálnice D 8 mezi Trmicemi a Knínicemi mají SSŽ se svými subdodavateli postavit čtyři mimoúrovňové křižovatky, deset dálničních mostů a čtyři nadjezdy. Plocha dálniční vozovky bude činit 245 tisíc metrů čtverečních a při zemních pracích se bude manipulovat až s pěti miliony kubíky zeminy.

Závěrečný úsek dálnice D 8 z Trmic na státní hranici se Spolkovou republikou Německo přes Knínice má být nákladem 15 - 17 miliard korun dokončen do konce roku 2006. Podle ředitele divize Ředitelství silnic a dálnic Aloise Lichnovského ohrožují termín dokončení úseku protesty ekologů. V současnosti se pracuje pouze na ražbě dálničního tunelu Panenská u Petrovic a na několika menších vedlejších stavbách.

Nyní je dálnice D 8 v plném provozu z Prahy do Lovosic. Největší problémy jsou s výstavbou předposledního dálničního úseku z Lovosic do Řehlovic, který má vést přes chráněnou krajinnou oblast Českého středohoří. Německá strana nedávno garantovala dokončení úseku z Drážďan přes Pirnu na hranici s Českou republikou do konce roku 2006.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist