https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/st-ekvador-zaluje-texaco-kvuli-znecisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ST: Ekvádor žaluje Texaco kvůli znečištění

23.10.2003 12:31 | PRAHA/QUITO (EcoMonitor)
Před deseti lety opustila firma Texaco svá vrtná pole v Ekvádoru. Dnes se do země vrací její zástupci před soudní tribunál, který jménem 30 000 nejchudších obyvatel vinní americký ropný gigant ze zničení životního prostředí způsobeného 20-ti lety těžby.
 

Při tomto soudním procesu se poprvé v dějinách Ekvádor, jehož ekonomika je zcela závislá na vývozu ropy, soudí s nadnárodní ropnou korporací kvůli údajnému poškození životního prostředí malého národa z amazonské džungle. Bývalý předseda Nejvyššího soudu státu Ekvádor Alberto Wray, ve spolupráci s týmem amerických právníků, doufá, že se podaří vymoci soudní cestou od kalifornské firmy Chevaron Texaco finanční náhradu na vyčištění oblasti a zdravotní monitoring obyvatel. Podle žaloby by se adekvátní částka měla pohybovat kolem 1 miliardy dolarů.

Soudce Alberto Guerra, která má celý případ na starosti, odmítl veřejnou námitku podanou k soudu právními zástupci ropné společnosti. Podle ní nemá soudce žádný zákonný důvod činit zodpovědnou firmu Chevron Texaco za dosud neprokázané znečištění přírodních podmínek, které bylo způsobeno činností firmy Texaco, která se sloučila se svým mateřským podnikem Chevron až v roce 2001.

Při úterním zahájením procesu demonstrovalo před budovou soudu v nepříliš výstavním městě Lago Agrio přes 300 lidí, včetně indiánů s pomalovanými těly a ozdobenými peřím. Z 30 000 obyvatel, kteří podali žalobu je nejméně 5 000 indiánů, jejichž půda zděděná po předcích byla poničena chemickým znečištěním. Soud vinní firmu Texaco, že využila nepříliš dodržovaných zákonů o ochraně životního prostředí, aby se vyhnula pokutě za špatné zacházení se znečištěnou vodou vzniklou při hloubkových vrtech. Žaloba tvrdí, že miliony litrů této odpadní vody bylo nalito do více než 350 nijak nezajištěných výkopů.

Podle článku Edisona LopezeThe Seattle Times 22. 10. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist