https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stada-divokych-koni-v-podyji-se-rozrostla-zatim-o-sest-hribat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stáda divokých koní v Podyjí se rozrostla zatím o šest hříbat

28.5.2019 00:22 | ZNOJMO (ČTK)
Dvě stáda divokých koní, která už téměř rok pomáhají v Národním parku Podyjí na Znojemsku se spásáním trávy, se letos na jaře rozrostla o prvních šest hříbat. / Ilustrační foto
Dvě stáda divokých koní, která už téměř rok pomáhají v Národním parku Podyjí na Znojemsku se spásáním trávy, se letos na jaře rozrostla o prvních šest hříbat. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marcel Kundrát / Beleco
Dvě stáda divokých koní, která už téměř rok pomáhají v Národním parku Podyjí na Znojemsku se spásáním trávy, se letos na jaře rozrostla o prvních šest hříbat. Minimálně jedno hříbě by ale ještě mělo přibýt. Řekl to Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která pastvu divokých koní v národním parku zajišťuje.
 

Do dvou lokalit v Podyjí společnost loni dovezla 11 divokých koní z anglického Exmooru, přirozeně udržují zhruba 70 hektarů pastvin, chrání je před zarůstáním. Šest koní ochranáři vypustili na pastvinu v Mašovicích, dalších pět na pastvinu v Havraníkách. Ve stádu je vždy jeden hřebec.

Koně se v místě dobře adaptovali, první mládě přišlo na svět už na začátku dubna. "Nyní už je tam celkem šest hříbat, z toho tři hřebečci a tři klisny. Všechna (hříbata) přišla na svět přirozenou cestou bez asistence. Ještě minimálně jedno by mělo přibýt," uvedl Dostál.

Úkolem zvířat je spásat místní vřesoviště a pastviny bohaté na vzácné druhy květin, motýlů a dalších organismů. Koně okusují také ostružiny nebo náletové keře, kterými by jinak místa zarostla. Díky tomu letos na jaře u Havraníků rozkvetly rozsáhlé koberce fialových konikleců. Dříve je v těchto místech utlačovaly agresivní porosty trav.

"Koně splnili svůj účel. Když jsme oblasti v předchozích letech monitorovali, koniklece se ztrácely ve vysoké trávě. Koně si ale kvetoucích rostlin nevšímají a ty agresivní traviny spásli. Vzácným ohroženým květinám tak přirozeně pomohli od toho, aby je agresivní druhy trav nevytlačovaly," uvedl Dostál.

Hříbata podle něj v Podyjí zůstanou rok, možná dva. Pak se budou stěhovat do dalších lokalit, které společnost teprve chystá.

Návrat divokých koní je součástí projektu Military LIFE for Nature. Hlavním účelem je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, kteří ke svému životu potřebují plochy s různorodou vegetací. Projekt zajišťuje péči o přírodu v pěti bývalých vojenských územích v různých částech České republiky, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist