https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stafetova-cyklojizda-bike10-projede-krizem-krazem-evropou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Štafetová cyklojízda Bike+10 projede křížem krážem Evropou

20.6.2002 13:55 | PRAHA (EkoList)
Propagovat myšlenku trvale udržitelného rozvoje trvale udržitelným způsobem dopravy se rozhodla skupina organizací mladých ekologických aktivistů z celé Evropy. Propagační cyklojízda Evropou, nazvaná Bike+10, se uskuteční letos v létě před začátkem Summitu OSN o trvale udržitelném rozvoji. Ten se koná na přelomu srpna a září v jihoafrickém Johannesburgu. V České republice cyklojízda Bike+10 proběhne mezi 27. červencem a 5. srpnem.
 

Název cyklojízdy Bike+10 se odvíjí od "přezdívky", kterou má samotný johannesburský summit. Tomu se totiž běžně říká Summit Rio+10, protože se koná právě deset let po světovém Summitu OSN o životním prostředí a rozvoji, který proběhl v roce 1992 v Riu de Janeiru.

"Na projektu se podílejí skupiny organizátorů z České republiky, Německa, Nizozemska, Dánska, Švédska, Portugalska, Polska a Jugoslávie," říká Martin Soukup ze sdružení Mladí zelení, jeden z koordinátorů české části Bike+10. Hlavním celoevropským koordinátorem jsou podle Soukupa německé organizace The Bet a Bund Jugend.

Bike+10 je v podstatě štafetová jízda celou Evropou, která má propagovat nejenom johannesburský summit, ale hlavně principy a zásady udržitelného rozvoje a myšlenky ekologického hnutí. "Podle nás je v ČR informovanost veřejnosti o důležitosti a zásadnosti johannesburského summitu velmi nízká a nevýrazná," vysvětluje účel štafetové jízdy Martin Soukup. Česká část štafety začíná 27. července slavnostně v Brně. Cyklisté pak budou pokračovat po trase Olomouc, Hradec Králové, Pardubice a Praha až do Plzně, kde bude ukončena.

"Celá akce je samozřejmě otevřená, každý, kdo má zájem, se může připojit a alespoň část cesty jet s námi," říká Martin Soukup. Pouze cyklisté, kteří se zdrží dva a více dní, by se podle organizátorů měli zaregistrovat (například na české stránce projektu na adrese www.bike10.ecn.cz) kvůli zajištění stravy a ubytování.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist